Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în al 12-lea ceas. Urmăm exemplul Italiei. „Niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă”
România, în al 12-lea ceas. Urmăm exemplul Italiei. „Niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă”

România, în al 12-lea ceas. Urmăm exemplul Italiei. „Niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă”

România se află într-o situație critică din punct de vedere al sănătății publice. La ritmul actual de răspândire a coronavirusului și de dezvoltare a formelor severe de boală, niciun sistem de sănătate din întreaga lume nu va putea face față, indiferent cât încearcă autoritățile să suplimenteze numărul de paturi din spitale, este de părere medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din municipiul Timișoara.

România se află în al 12-lea ceas. Pacienții nevaccinați dezvoltă forme grave de boală COVID-19, care necesită debite mari de oxigen. Pentru că pacienții nu se vindecă repede în astfel de situații, locurile din spital rămân ocupate pentru o perioadă mai lungă de timp, iar acest lucru se suprapune cu un alt val de pacienți care nu se pot însă interna, arată medicul Virgil Musta.

„Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toţi (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoştinţe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează şi automat si numărul celor care ajung să necesite spitalizare. Mulţi dintre d-voastră nu realizează încă în ce situaţie reală ne aflăm şi faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas”, a scris medicul Virgil Musta, pe Facebook.

Toți pacienții de la ATI „Victor Babeș” sunt nevaccinați. Pe secțiile COVID, 95% tot nevaccinați

„În decurs de mai puţin de o lună de zile, secţiile de terapie intensivă şi secţiile Covid din spitale s-au umplut. Din observaţiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secţiile de terapie intensivă şi mai ales în situaţia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală”, a mai scris medicul.

La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie V. Babeş Timişoara, la secția ATI, toți pacienții internați sunt nevaccinați, iar pe secțiile COVID, 95% sunt tot pacienți nevaccinați.

„Din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelalte valuri pandemice şi a formelor mai grave, nu putem externa pacienţii atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. (…)

În Italia, în urmă cu 1 an şi jumătate, în momentul când sistemul sanitar a fost copleşit şi nu au mai avut capacitate de internare, mortalitatea prin această boală a crescut de la 3-4% cât era în medie în acea perioadă, la peste 13%, ceea ce este foarte grav! Conform statisticilor internaţionale, din ţările cu rata mică de vaccinare (cum suntem şi noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever şi peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că, la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel naţional, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever şi care ar necesita internare în secţii specializate.

Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creştere, evaluările specialiştilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toţi acei pacienţi cu forme severe şi critice?”, a mai scris medicul Virgil Musta.

„La ritmul actual de cazuri noi şi de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face faţă”, a mai subliniat medicul. „Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede. Singura soluţie viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate, altfel vom urma şi noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!”, a mai explicat medicul, precizând și motivele pentru care România a ajuns din nou în acest punct critic.

De ce România se află, din nou, în al 12-lea ceas

„1. Rata de vaccinare

Din toate statisticile internaţionale, în ţările cu un procent mare de vaccinare (peste 60%) în special în rândul persoanelor vulnerabile, chiar dacă numărul de cazuri noi a fost (sau încă este) în creştere şi acolo din cauza tupinii Delta, numărul de pacienţi cu forme severe sau critice este mult mai mic comparativ cu valurile anterioare, cât şi numărul de persoane decedate. Iar acesta este, de fapt, cel mai mare câştig, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru sistemele medicale!!!

2. Măsurile de protecţie

Faptul că avem încă mult prea puţine persoane protejate (prin vaccin sau boală şi vaccin), în special în rândul bătrânilor sau al persoanelor cu factori de risc, suprapus cu renunţarea la aproape orice măsură de protecţie peste vară (distanţare, mască, dezinfectare etc) a reprezentat un teren mai mult decât favorabil pentru circulaţia foarte rapidă a variantei Delta la noi, cu un număr din ce în ce mai mare de cazuri”, a mai explicat cadrul medical.

Virgil Musta a atras atenția asupra faptului că inclusiv persoanele care au trecut prin boală și/sau s-au vaccinat trebuie să respecte măsurile de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, adică distanțarea fizică și purtarea măștii sanitare astfel încât transmiterea SARS-COV-2 către nevaccinați să fie limitată.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: