Evenimentul Zilei > Actualitate > România face manevre militare pe Dunăre cu Ucraina. Ce probleme au apărut? | FOTO
România face manevre militare pe Dunăre cu Ucraina. Ce probleme au apărut? | FOTO

România face manevre militare pe Dunăre cu Ucraina. Ce probleme au apărut? | FOTO

Exercițiile militare navale româno-ucrainene „Riverine-2020” au început, marţi, pe Dunăre.

Aceste manevre se desfășoară pentru al treilea an consecutiv, a anunţat o sursă din cadrul Serviciului de presă al Ministerului Apărării din Ucraina.

Imediat după ceremonia de deschidere a exerciţiilor, care a avut loc la Izmail, participanții s-au mutat în zona de îndeplinire a sarcinilor. În timpul deplasării de-a lungul Dunării, echipajele grupului internațional de nave și bărci au elaborat elemente de manevră tactică, ținând cont de particularitățile navigației pe râuri navigabile, de patrulare a căilor navigabile, de organizare a comunicațiilor și de stabilire a cooperării cu aparatele de zbor ale Forţelor Maritime Militare ale Ucrainei.

„Cooperarea dintre Forțele Navale ale României şi cele ale Ucrainei a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare intensă în domeniul instruirii pe mare, prin participarea marinarilor militari români şi ucraineni la exerciții comune, precum şi în domeniul învățământului militar de marină, prin extinderea parteneriatelor educationale”, transmit Forțele Navale Române.

Inundațiile și minele marine au creat probleme

O caracteristică specială a acestor manevre este realizarea unor sarcini de traulare militară în zone separate ale acvatoriului Dunării. Problema este că, în ultimii ani, din cauza inundațiilor și a modificărilor nivelului apei Dunării, în diferite zone au apărut, în repetate rânduri, mine marine din Primul și cel de Al Doilea Război Mondial. Prin urmare, această traulare este absolut necesară.

În plus, participanții vor desfășura exerciții de apărare antiaeriană și vor respinge un atac aerian de la un inamic simulat în condiții specifice de navigație fluvială. Astfel de evenimente de antrenament și luptă vor avea loc pentru prima dată în cadrul exerciţiilor „Riverine-2020”.

Exercițiile, în standardele NATO

De asemenea, marinarii ucraineni și români vor efectua o operațiune de căutare și salvare a personalului și vor oferi asistență unui obiect de suprafață avariat, aflat în pericol.
Pe lângă grupurile de nave și bărci ale Forţelor Maritime Militare ucrainene și române, la exerciții participă şi subunități ale Gărzii Maritime a Serviciului de Frontieră din Ucraina și ale Poliției de Frontieră din România.

Toate elementele tactice ale manevrelor sunt elaborate în conformitate cu standardele NATO, informează Rador. (FOTO: Facebook/ForteleNavaleRomane)

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.