Premierul român Victor Ponta a semnat joi la Chișinău prelungirea până în anul 2020 a Acordului de sprijin nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro care a fost semnat în anul 2010. Victor Ponta a promis în timpul vizitei sale că Bucreștiul va continua să sprijine financiar Republica Moldova și i-a propus să participe la realizarea un program transfrontalier în valoare de 85 de milioane de euro. Guvernul român a aprobat, astăzi, printr-o Hotărâre, înțelegerea între România și Republica Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două state.
România propune proiecte de peste 100 de milioane de euro
Victor Ponta, care se află al treilea an consecutiv în Republica Moldova la 27 august, când aceasta marchează Ziua Independenței, a declarat că țara sa este cel mai mare și mai hotărât avocat al integrării europene a Republicii Moldova. ”România, pe lângă faptul că a fost prima care a recunoscut independența Republicii Moldova, este singura țară care are interesul să le fie bine cetățenilor Republicii Moldova. Este o relație specială și vreau să fim împreună și la bine și la gtreu. Mesajul a fost că dacă sunt momente dificile și grele vreau să vă bazați pe noi”, a declarat Ponta.
Victor Ponta a îndemnat autoritățile de la Chișinău să propună proeicte care să fie finanțate de România din contul celor 100 de milioane de euro prevăzute în acordul semnat în 2010 și care a fost extins prin protocolul semnat în timpul actualei sale vizite. El a salutat implmentarea proeictului SMURD și în Republica Moldova și anunțat că este gata să sprijine extinderea acestuia în stânga Prutului. Mai multe amănunte vezi aici
Veşti bune pentru moldoveni în domeniul gazelor naturale
Guvernul român a aprobat, astăzi, printr-o Hotărâre, înțelegerea între România și Republica Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două state.
În domeniul gazelor naturale, părțile au convenit prioritizarea lucrărilor pentru interconexiunea Iași – Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni – Iași, pe teritoriul Republicii Moldova și Gazoductul Onești – Iași, cu stațiile de comprimare aferente, pe teritoriul României. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfârșitul anului 2016.
În sectorul energiei electrice, lucrările complementare prioritare conțin: interconexiunea Isaccea – Vulcănești, respectiv linia electrică Vulcănești – Chișinău și stația electrică Back-to-Back aferentă; proiectul RO – Ungheni – Strășeni și stația electrică Back-to-Back aferentă, dar și proiectul Suceava – Bălți.
Termenele de realizare ale celor două interconexiuni sunt 2016 și, respectiv, sfârșitul anului 2018. Pe lângă acestea, părțile au stabilit ca obiective strategice de importanță națională atât proiectul gazoductului Ungheni – Chișinău, cât și interconexiunea electrică Isaccea – Vulcănești – Chișinău și stația Back-to-Back aferentă.
Actul normativ mai actualizează componenta Grupului comun de lucru în domeniul energiei, în cadrul Comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova – România, prin includerea unor reprezentanți din partea cabinetelor prim-miniștrilor din ambele state.
Autoritățile desemnate vor face demersuri către Comisia Europeană și instituțiile finanțatoare în vederea includerii proiectelor pe lista proiectelor prioritare ale Uniunii Europene/Comunității Energiei, având în vedere asigurarea finanțării din surse proprii și atrase.
„Acel gazoduct inaugurat anul trecut, pe 27 august, și liniile de înaltă tensiune vor însemna un lucru esențial pentru Moldova: să nu depindeți de un singur furnizor. Când aveți două variante... Am văzut că la gaze prețul deja e mai mic. Dacă o să aveți două variante pentru energie electrică, iarăși prețul o să fie mai mic. Să depindeți de un singur furnizor înseamnă o reducere a independenței energetice și, implicit, statală", a afirmat șeful Executivului de la București,