Evenimentul Zilei > Actualitate > România este lideră într-un clasament mondial, înfiorător. Marele pericol care se poate naște chiar în țara noastră
România este lideră într-un clasament mondial, înfiorător. Marele pericol care se poate naște chiar în țara noastră

România este lideră într-un clasament mondial, înfiorător. Marele pericol care se poate naște chiar în țara noastră

România înregistrează un număr record de morți provocate de coronavirus și a ajuns pe primul loc în lume, la acest capitol, peste SUA sau Rusia.

România se află pe primul loc într-un trist clasament ce privește numărul de decese provocate de coronavirus, raportat la numărul populației. Asta prezintă datele centralizare de la Universitatea Oxford. România a depășit astfel țări ca Statele Unite ale Americii (SUA) sau Rusia.

România este monitorizată și de OMS din cauza creșteri dramatice a deceselor

Conform acestui grafic, ţara noastră a înregistrat zilinic 16,44 decese la un milion de locuitori, aceasta fiind media pe ultimele 7 zile. Suntem urmați de Rusia (6,46) şi de SUA (4,91). La celălalt pol al ierarhiei se află China, Tanzania şi Nigeria.

În aceste condiții, există riscul ca în România să se dezvolte o nouă tulpină a coronavirusului. „Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată. În România în acest moment, în care peste 20-25 % este rata de pozitivitate a testelor, ne arată că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală.

Riscul de-a apărea o nouă tulpină este chiar în țara noastră

Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală”, a avertizat medicul Radu Țîncu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca.

Astăzi, 18 octombrie, au fost raportate 261 de decese, din care 238 erau nevaccinați. De la începutul pandemiei, 42.042 de persoane au murit în România din cauza Covid-19.

Țara noastră înregistrează una dintre cele mai mari mortalități din lume cauzată de Covid-19. Oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au trimis o echipă în România pentru a vedea din ce cauze a venit acest val de decese și de infectări.