Evenimentul Zilei > Economie > România este dependentă alimentar. Nu am putea supraviețui fără aceste trei țări
România este dependentă alimentar. Nu am putea supraviețui fără aceste trei țări

România este dependentă alimentar. Nu am putea supraviețui fără aceste trei țări

România este dependentă alimentar de trei țări din spațiul UE, de la care importă mâncare în cantități industriale.

România este dependentă alimentar de trei țări din Uniunea Europeană: Germania, Polonia, Italia. Acestea sunt state care livrează către țara noastră carne de porc, produse de brutărie și patiserie și brânzeturi. În total, cele trei țări au livrat către România produse în valoare de 488,5 de milioane de euro, anul trecut.

Carnea de porc, produsele de patiserie, branza și cașul, considerate alimente de bază, au generat cele mai mari importuri din punct de vedere al valorii comerciale. Aproximativ 1 miliard de euro. Numai carnea de porc a provocat în primele opt luni ale anului trecut importuri de 481 de milioane de euro.

România este dependentă alimentar de trei țări ale UE

Carnea de porc se situează pe prima poziție în topul produselor agroalimentare în funcție de valoarea importurilor. În această ierarhie urmează produsele de brutărie și patiserie. Cu o valoare de peste 307 milioane de euro. Preparatele pentru hrana animalelor –  264,3 milioane de euro și brânza și caș în valoare de 258,4 milioane de lei.

Carnea de porc provine, în marea ei parte din Spania, Germania și Ungaria. În 2019, ordinea importurilor la acest capitol arăta astfel: Spania, Ungaria și Germania, conform economica.net. 

Cea mai mare cantitate de carne de porc vine dinspre Spania

Așadar, țara noastră este dependentă de Germania, Polonia și Italia, țări care au generat importuri în valoare de 488,5 milioane de euro. Din Germania au ajuns în România carne de porc, produse de brutărie și patiserie și brânză și caș în valoare totală de 272,2 milioane de euro. Este vorba despre anul 2020. Polonia, a trimis același gen de produse în valoare de 141,5 milioane de euro. În timp ce din Italia au sosit alimente evaluate la 74,8 milioane de euro. Dar, la nivelul cărnii de porc, Spania este pe primul loc, pentru că această țară a livrat în valoare totală de 130,3 milioane de euro. Conform sursei citate.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: