Evenimentul Zilei > Economie > România dependentă de gazele rusești. Cu cât au crescut livrările de la Gazprom în acest an
România dependentă de gazele rusești. Cu cât au crescut livrările de la Gazprom în acest an

România dependentă de gazele rusești. Cu cât au crescut livrările de la Gazprom în acest an

Livrările de gaz rusesc au crescut cu peste 305% în acest an, din ianuarie până în septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat recent că a crescut livrările către România, însă efectele acestei creșteri nu par să se resimtă în piață. Prețul gazului natural a înregistrat un preț record pe piețele europene, depășind pentru prima dată 1.200 de dolari pe mia de metri cubi, după cum relatează umbrela-strategica.ro.

Astfel, în ultimele două luni, prețul gazului s-a dublat, de la 515 de dolari pe mia de metri cubi la începutul lunii august, la peste 1.200 de dolari pe mia de metri cubi pe 1 octombrie. În aceste condiții, criza energetică și-a făcut prezența, din plin, și în România, iar analiștii sunt sceptici cu privire la evoluția situației. Aceștia estimează că situația nu se va ameliora în următoarele luni.

Sursa: wikipedia.org

Presa europeană indică Gazprom drept cauză a crizei

Presa europeană indică drept cauză a crizei energetice presiunile rușilor de la Gazprom. Aceștia ar fi restricționat livrările de gaze naturale în Europa pentru a pune presiune pe liderii europeni. Scopul este ca aceștia să aprobe funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2.

Gazprom a respins acuzațiile, catalogându-le drept absurde. Compania rusă susține că, în primele nouă luni ale acestui an, exporturile sale de gaz natural în afara fostei Uniuni Sovietice au crescut cu 15% față de perioada similară a anului trecut. Acesta a fost cel mai ridicat volum al vânzărilor de gaze naturale din anul 2018.

Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în exporturile către România (+305,6%), Turcia (+138,3%), Serbia (+125,2%), Bulgaria (+52,5%), Germania (+33,2%), Finlanda (+17,5%), Italia (+14,2%), Polonia (+ 11,2%) și Grecia (+10,8%).

Criza energetică extrem de profitabilă pentru ruși

Gazprom apreciază că în acest an va livra peste 183 miliarde de metri cubi de gaze către Europa, cu 6 miliarde de metri cubi mai mult decât în 2020.

Alte cauze ale crizei energetice europene mai sunt nivelurile reduse al stocurilor, cererea ridicată din Asia și oferta limitată de la principalii furnizori.

Pentru Gazprom criza energetică este extrem de favorabilă, dat fiind că prețul acțiunilor corporației ruse de stat au ajuns la un nivel record de peste 382 de ruble pe 5 octombrie. Creșterea din ultima lună a fost de 16,4%.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.