Editura Evenimentul si Capital

România, condamnată la CEDO. Câți bani trebuie să primească un deținut de la statul român

Autor: | | 2 Comentarii | 966 Vizualizari

Romania, condamnata la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român pentru refuzul de a îi asigura școlarizarea deținutului Marian Flămânzeanu. Condamnarea a fost pronunțată în 19 martie 2019, iar Marian Flămînzeanu a primit 2000 de euro despăgubiri morale.

Marian Flămânzeanu a fost condamnat în 2008, la vârsta de 27 de ani, pentru furt. În perioada 2007-2009, el a făcut clasele III-IV în penitenciarul Rahova, iar din 2010, când a fost mutat la Penitenciarul Jilava, a făcut mai multe cereri în vederea continuării studiilor pentru clasele V-VIII. Penitenciarul a refuzat motivând că din cauza numărului mic de deținuți, clasele nu se pot înființa.Reclamațiile sale privind încălcarea dreptului la educație au fost respinse, rând pe rând, atât de judecătorul delegat din penitenciar, cât și de Tribunalul București.Ulterior, acesta s-a adresa CEDO prin avocata Nicoleta Popescu împotriva statului român care a susținut că asigurarea unui profesor pentru 3-5 deținuți ar fi reprezentant o povară financiară mare pentru autorități. CEDO a decis astfel că Guvernul a refuzat să-l înscrie pe reclamant în învățământul secundar.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), adesea numită informal "Curtea de la Strasbourg", a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea Curții este să vegheze la respectarea prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare de către statele semnatare.

Sistemul de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale introdus de Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Convenția) se întemeiază pe principiul subsidiarității. Este, în primul rând, de competența statelor părți la Convenție să garanteze aplicarea acesteia, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea) nu trebuie să intervină decât atunci când statele nu și-au respectat obligațiile. Controlul exercitat la Strasbourg este activat, în principal, prin intermediul cererilor individuale, cu care Curtea poate fi sesizată de către orice persoană, fizică sau juridică, aflată sub jurisdicția statelor părți la convenție.

Cum arată baia lui Nicolae Ceauşescu! Elena Ceauşescu a cerut să fie poleită cu aur

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI