România competitivă în câțiva pași

„România competitivă”, proiectul ambițios lansat de autorități, își propune să identifica principiile care pot așeza România pe calea dezvoltării sustenabile.

 Autoritățile își doresc o creștere economică anuală de câte 5%, până în anul 2020. Cum pote fi atinsă aceasta? Prin stimularea producției oriunde în România și prin deblocarea potențialului de dezvoltare, scrie în document.

● Concret, guvernanții și-au propus ca, pentru a netezi calea investițiilor directe, să simplifice procedurile de autorizare din diverse domenii, precum și procedurile de acordare a ajutorului de stat.

Niciun cetățean nu trebuie să fie la o distanță mai mare de două ore de o autostradă, consideră autoritățile

● Planurile pentru domeniul agriculturii vizează dezvoltarea sistemelor de irigații, creșterea structurilor asociative în rândul fermierilor, precum și revigorarea învățământului agricol.

● Tehnologia informației și industriile creative ar putea avea ca piloni de dezvoltare adaptarea sistemului educațional la cerințele pieței și crearea unui cadru fiscal favorabil acestor domenii.

● În domeniul energetic, România are nevoie de creșterea eficienței energetice și de minimizarea pierderilor, un obiectiv conex fiind creșterea producției de energie din resurse regenerabile Pentru a îmbunătăți infrastructura de transport este nevoie de prioritizareasectoarelor critice. Obiectivul menționat în document este ca niciun cetățean din România să nu fie la o distanță mai mare de două ore de o autostradă.

● În fine, debirocratizarea României ar urma să se facă prin simplificare, transparentizare, digitalizare.