Evenimentul Zilei > Economie > România are veşti teribile de la Comisia Europeană. Ne va lovi urgia economică!
România are veşti teribile de la Comisia Europeană. Ne va lovi urgia economică!

România are veşti teribile de la Comisia Europeană. Ne va lovi urgia economică!

Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economice valabile pentru această vară, iar veştile nu sunt deloc bune pentru România

Astfel, conform sursei citate, economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă de 6%.

Pentru 2021, Comisia Europeană estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, aceasta ar urma să se situeze la 2,5% anul acesta şi la 2,8% anul viitor.

Amintim că la 25 iunie 202, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) anunţau o creştere explozivă a ratei şomajului din ţara noastră.

Raportului FMI sublinia că economia mondială va fi grav afectată, iar primele efecte vor fi resimţite inclusiv şi în România.

Fondul Monetar Internațional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluția economiei mondiale în acest an

Specialiştii FMI au ajuns la concluzia  că efectele negative ale pandemiei de coronavirus au fost chiar şi mai accentuate decât se anticipase iniţial.

În cifre asta înseamnă că dacă în aprilie FMI estima că economia globală va înregistra un declin de 3% în 2020, în cele din urmă contracția va fi de 5%.

Nici una dintre cele mai solide economii ale lumii, cea americană, nu va evita impactul negativ.

Ea ar urma să scadă cu 8%, în timp ce Zona Euro ar urma să înregistreze un declin de 10,2%.

Cele mai proaste veşti vin pentru economiile Spaniei și ale Italiei, care vor fi printre cele mai afectate de pe mapamond.

Conform prognozelor companiei de evaluare a riscurilor Coface, se estimează că insolvențele vor crește cu 22% în Spania și cu 37% în Italia până în 2021.

De asemenea, în respectivul raport se explică faptul că situația financiară actuală a marilor companii din Spania și Italia este mai sănătoasă decât în perioada care a precedat criza financiară globală din 2009.

Revenind la situaţia economică din România, FMI se aștepta ca economia noastră să înregistreze o contracție de 5%.

Previziunile FMI arată totuşi o creștere galopantă a ratei șomajului în țara noastră, de la 3,9% anul trecut până la 10% anul acesta.

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: