"România are probleme de imagine în UE"

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban a declarat, azi, că România are o problemă de imagine "mai puţin la nivel comunitar şi mai mult la nivelul statelor membre", care s-ar putea răsfrânge într-o anumită măsură asupra deciziilor politice ale unora dintre aceste ţări.

Întrebat cum s-a modificat percepţia asupra României la Bruxelles,de la problema românilor din Italia la recomandarea privind deficitul bugetar şi mecanismul de verificare şi cooperare în domeniul justiţiei, Orban a răspuns: "Sunt lucruri absolut normale, care intră într-o logică a relaţiilor dintre statele membre şi Comisia Europeană".

 Orban a spus că numărul de proceduri de încălcare a Tratatului lansate împotriva României este relativ mic, inclusiv comparativ cu celelalte noi state membre.

"Acest lucru arată că în general legislaţia comunitară nu numai a fost bine preluată în legislaţia românească, dar inclusiv se aplică. Ceea ce este un semnal încurajator. Sigur, mai sunt câteva probleme", a spus Orban. El s-a referit în acest context la "o problemă de imagine existentă mai puţin la nivel comunitar şi mai mult la nivelul statelor membre".

"O problemă legată de dificultăţi pe care unii dintre românii aflaţi în statele membre le-au creat în respectivele ţări - şi vorbim de multe state membre. E o problemă serioasă, e o problemă de imagine, dar ca orice problemă de imagine se poate răsfrânge într-o anumită măsură inclusiv asupra unor decizii politice care se iau în unele state membre", a spus Orban.

Comisarul a ţinut să sublinieze că nu se referă doar la Italia. "E o problemă de imagine în multe state membre. Am vizitat recent câteva din statele nordice şi, dincolo de interviuri legate de multilingvism, de diferitele afaceri europene, am fost de multe ori întrebat de problema românilor care cerşesc în diferite capitale europene", a spus el.

"Am fost frapat de un anumit deficit de imagine serios pe care România îl are în statele membre sau cel puţin la nivelul unor actori mass-media", a adăugat Orban.

Întrebat cum poate fi gestionată această problemă şi de către cine, Orban a spus: "O mare parte a acţiunii trebuie să aparţină autorităţilor române. Şi nu mă refer numai la Guvern, ci la autorităţi, la societatea românească".

(20:50)