Conform libertatea.ro, România deţine la Facultatea de Geologie Bucureşti o bucată dintr-o rocă scoasă din scoarţa terestră de la 11,3 kilometri adâncime.

În articolul ce are titlul “Piatră adusă din «Iad»!“, se specifică faptul că în anul 2010, presa internaţională titra că o echipă de cercetători ruşi a auzit strigăte omeneşti în timpul forajului care ajunsese la o adâncime considerabilă.

Concluzia fantezistă, cu parfum accentuat de legendă, a fost că acei cercetători ar fi săpat până la Iad, ceea ce i-ar fi şi silit să abandoneze proiectul. Totuşi, varianta reală, cea ştiinţifică, indică foarte clar că forajul făcut de ruşi în Peninsula Kola ajunsese la 12,26 de kilometri adâncime, condiţii ce au condus la încheierea proiectului.

Ajunşi în acel punct, posibilităţile tehnice i-au forţat pe ruşi să oprească lucrările ştiinţifice. Astfel, forajul început în 1970 s-a oprit în 1992, din cauza temperaturilor foarte ridicate, care pur şi simplu îndoiau forezele.

“Este singura rocă din România provenită de la o asemenea adâncime. Ne-a fost donată de domnul Valerian Ciobanu, din Republica Moldova, care a avut acces la acele cercetări”, a spus dr. ing. Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Aceasta este roca poreclită "piatra adusă din Iad"

În galeria foto sunt imagini din zona unde a fost făcut forajul pe care autorităţile din Rusia îl consideră o realizare ştiinţifică de mare însemnătate.

Sursă foto: englishrussia.com