Evenimentul Zilei > Actualitate > România are nevoie de ajutor în lupta cu COVID-19! Apel internațional după dezastrul din țară
România are nevoie de ajutor în lupta cu COVID-19! Apel internațional după dezastrul din țară

România are nevoie de ajutor în lupta cu COVID-19! Apel internațional după dezastrul din țară

Comitetul pentru Situații de Urgență (CNSU) solicită din nou ajutorul statelor membre UE prin Mecanismul European de Protecție Civilă. În cursul zilei de sâmbătă, comitetul a aprobat o nouă hotărâre cu privire la acest ajutor. El constă în echipamente, echipaje medicale și medicamente necesare în tratarea pacienților de COVID-19 aflați în stare critică și severă.

Situația epidemiologică din România determină autoritățile să ia măsuri, așa că, după ce au impus noi restricții valabile de luni, 25 octombrie, aprobă și hotărârea cu privire la ajutorul necesar în lupta cu COVID-19. Este nevoie acută de echipamente, echipe medicale și medicamente pentru tratarea pacienților aflați în stare critică sau severă. Autoritățile solicită asistență internațională prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

România are nevoie de ajutor în lupta împotriva COVID-19. Echipamentele nu mai sunt suficiente, iar cadrele medicale nu mai reușesc să facă față situației. Din acest motiv, CNSU a aprobat sâmbătă hotărârea prin care se solicită ajutor țărilor membre UE.

Conform actului aprobat astăzi, medicamentele și echipamentul medical primit din afară este preluat de către Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Aceștia îl predau către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către spitalele care acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate. Coordonarea echipelor medicale venite din străinătate și stabilirea locațiilor unde aceștia își vor desfășura activitatea va fi realizată de Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Membrii echipelor care sosesc la București vor primi documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României. Pentru emiterea acestor acte în regim de urgență au fost abilitate Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă solicitarea de asistență internațională constând în medicamente, echipamente, echipaje și echipe medicale necesare în tratarea pacienților cu forme severe și critice de COVID-19, prin Mecanismului European de Protecție Civilă și Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre).

Art.2 – Departamentul pentru Situații de Urgență prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către unitățile sanitare ce acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Art.3 – Coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Art.4 – Se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul României pentru membrii echipelor care sosesc în România.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: