România ar putea fi obligată de Uniunea Europeană să primească refugiați din Afganistan. Anunțul e fără dubii

România ar putea fi obligată de Uniunea Europeană să primească refugiați din Afganistan. Anunțul e fără dubii

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a vorbit despre obligația pe care ar avea-o țările din Uniunea Europeană față de refugiații din Afganistan.

În România ar putea ajunge refugiați din Afganistan, țară unde talibanii au preluat controlul total și au revenit la putere. În aceste condiții, oficialii Uniunii Europene (UE) se gândesc să impună fiecărei țări membre să primească un anumit număr de afgani.

Responsabilitatea pe care o are UE față de refugiații din Afganistan

Uniunea Europeană are responsabilitatea de a accepta refugiaţi afgani şi nu poate lăsa persoane care au lucrat pentru blocul comunitar în Afganistan „să se confrunte cu răzbunarea” talibanilor, a declarat, miercuri, preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Oficialul a mai spus că refugiaţii care sosesc din Afganistan, controlat în prezent de talibani, ar trebui să fie repartizaţi proporţional între statele membre ale UE. De când au preluat controlul asupra Afganistanului duminică, pe fondul retragerii forţelor internaţionale conduse de SUA, talibanii au declarat că vor pace, că nu se vor răzbuna pe foştii lor inamici şi că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice (Sharia).

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar mulţi afgani sunt sceptici faţă de aceste promisiuni şi mii de persoane încearcă cu disperare să plece, între care un număr mare dintre cei care au ajutat forţele străine conduse de SUA de-a lungul a două decenii.

„Noi trebuie să-i protejăm pe cei care au lucrat şi cooperat cu noi, nu putem permite ca ei să fie lăsaţi să se confrunte cu răzbunarea”, a insistat Sassoli într-o declaraţie făcută presei la Vilnius, capitala Lituaniei, acolo unde se află în vizită.

„Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a acestora între statele membre”

„Avem o responsabilitate. Comisia Europeană poate autoriza o repartizare egală a acestora între statele membre pentru a păstra o paritate, iar acest lucru se poate realiza rapid”, a afirmat Sassoli.

Peste 2.200 de diplomaţi şi alţi civili au fost evacuaţi din Afganistan cu avioane militare, a declarat miercuri pentru Reuters un responsabil occidental de securitate, fără să precizeze câţi afgani au fost printre aceştia.