România ajunge la un milion de persoane vaccinate. Premierul Cîțu va fi prezent la eveniment

România ajunge la un milion de persoane vaccinate. Premierul Cîțu va fi prezent la eveniment

România ajunge la un milion de persoane vaccinate, miercuri, 3 martie, la ora 11.30. Pacientul cu numărul un milion se va imuniza la Spitalul Universitar, în prezența premierului Florin Cîțu.

România ajunge la un milion de persoane vaccinațe.

În cursul zilei de miercuri, 3 martie, va fi vaccinat pacientul cu numărul un milion. Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, pe teritoriul României, va depăși un milion, în cursul zilei de miercuri. Românul cu numărul un milion se va vaccina la ora 11.30, iar la eveniment și-a anunțat prezența și premierul Florin Cîțu.

Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul 1.000.000”, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID a informat câte doze de vaccin au fost administrate începând cu 27 decembrie 2027.

Potrivit informațiilor, de la debutul campaniei de vaccinare au fost administrate 1.603.179 de doze de vaccine. De acestea au beneficiat un număr de 983.997 de persoane. Un număr de 364.814 persoane au primit doar o doză, iar 619.183 au fost imunizați și cu a doua doză.

În cadrul campaniei de imunizare au fost vaccinate 729.100 de persoane cu ser Pfizer BioNTech. Dintre acestea, 618.240 persoane au primit și cea de-a doua doză. De la compania Moderna au fost utilizate 77.811 doze.

România ajunge la un milion de persoane vaccinate

Imunizarea cu vaccinul Moderna a debutat în data de 4 februarie. Începând cu data de 15 februarie este folosit şi serul de la AstraZeneca. Cu acesta au fost imunizate, în total, până la acest moment, 139.869 de persoane.

„Trebuie menţionat cât se poate de clar că estimarea este de cel puţin un an ca nivel de protecţie, însă avem nevoie de date care vor fi cumulate pe măsură ce trece timpul şi vom putea să obţinem aceste informaţii”, a spus medicul Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

De la începutul campaniei de imunizare s-au înregistrat 5.587 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Studii despre tulpinile noi

În acest context, medicul Valeriu Gheorghiță a amintit de studiile care se fac în legătură cu noile tulpini ale virusului. El a precizat că urmează să se stabilească dacă pentru tulpinile nou descoperite va fi nevoie de o a treia doză de vaccin.

„Nu avem o perioadă stabilită, dovedită ştiinţific. Vorbim de o estimare probabil de un an. Din înţelegerea noastră, companiile Pfizer şi Moderna urmează să facă studii de siguranţă şi de imunogenicitate legate de administrarea celei de-a treia doze de vaccine. Tocmai pentru eventualitatea în care vor apărea variante virale noi. Atunci trebuie să acoperim şi din punct de vedere vaccinal şi acele noi tulpini. Au fost precizări cât se poate de clare că această opţiune de administrare a unei a treia doze nu este legată de anticiparea pierderii răspunsului imun după schema actuală”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă.