România nu a acceptat să elibereze vizele pentru participarea delegația ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE, potrivit unui anunț de pe Telegram al șefului Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, Grigory Karasin.
Rusia are interzis la Adunarea Parlamentară OSCE de la București
Sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) va avea loc în intervalul 29 iunie - 3 iulie la București. Pe fondul agresiunilor din Ucraina, România, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a trimis o notă Federației Ruse prin care a anunțat că statul român nu va emite vize pentru intrarea în țară a membrilor delegației ruse.
„La sfârșitul lunii iunie a fost programată o sesiune a Adunării Parlamentare a OSCE la București. Astfel, ne-a fost transmisă o notă de la Ministerul de Externe al României: niciunul dintre membrii delegației ruse nu va primi vize și nu va avea voie să intre în țară”, se arată în postarea lui Grigory Karasin.
Oficialul rus a precizat că decizia diplomației române va rămâne în arhiva Moscovei. „Bravo, tovarăși români, contribuiți la distrugerea acestei organizații care a fost odată utilă pentru cooperarea în Europa ”, a adăugat Karasin.
Rusia a fost catalogată sponsor al terorismului
De menționat este faptul că Adunarea Parlamentară (AP) a OSCE consideră statul rus un sponsor al terorismului. Anterior, Delegația Federației Ruse a refuzat să participe la cel puțin două sesiuni ale AP. Prima în toamna anului 2023, iar a doua în iarna anului 2024, când adunarea s-a ținut în capitala Austriei, la Viena.
De asemenea, un alt aspect care merită consemnat constă în faptul că parlamentarii ruși nu au participat nici la ședințele susținute în Marea Britanie și Canada. Din 2022, respectiv 2023, tot din cauza obținerii vizelor.
OSCE a criticat delegația rusă pentru complicitate la agresiunea criminală
În iulie anul trecut, AP OSCE a validat o declarație în care Rusia a primit statul de stat sponsor al terorismului. Asta ca urmare a finanțării grupului para-militar Wagner, de altfel recunoscut tot de OSCE ca organizație teroristă. În februarie 2023, AP OSCE a criticat delegația rusă pentru complicitate la agresiunea criminală.
„Unii parlamentari sunt complici ai agresiunii criminale”, a declarat atunci președintele Adunării, Margareta Cederfelt. Cea din urmă a mai precizat că delegația Moscovei subminează drepturile civile, libertatea presei și alegerile corecte.