Evenimentul Zilei > Vremea > România a devenit polul frigului din Europa. Temperaturi record de minus 8 grade Celsius
România a devenit polul frigului din Europa. Temperaturi record de minus 8 grade Celsius

România a devenit polul frigului din Europa. Temperaturi record de minus 8 grade Celsius

Polul frigului din Europa s-a mutat în România. Aici s-au înregistrate noaptea trecută -8,5 grade Celsius. Aceste temperaturi au fost mai scăzute şi decât cele din Alpi şi nordul Rusiei. În munții Țarcu și la Bâlea Lac au fost -5 grade, în timp ce la Miercurea Ciuc au fost -2 grade Celsius.

„E un context de circulație pe continentul european, în care avem un câmp de presiune scăzută în nord-estul României și chiar în atmosfera mijlocie. Avem acolo o structură care favorizează pătrunderea aerului foarte rece, direct peste teritoriul României, dinspre nord, în așa fel încât să avem o pătrundere de aer foarte rece și evident, cu cât la munte mergem la înălțimi mai mari, cu atât temperaturile sunt mai scăzute, a explicat, miercuri, la Antena 3, climatologul Roxana Bojariu.

Împreună, acești factori au determinat această situație evident care nu va dura. Este o situație limitată în timp, dar care își are explicație exact în acest tip de circulație ce pur și simplu a canalizat aerul rece peste teritoriul României.

Astăzi este echinopțiul, deci ziua și noaptea sunt aproximativ egale

E interesant că ne îndreptăm și spre sezonul rece. Astăzi este echinopțiul, deci ziua și noaptea, deocamdată sunt aproximativ egale, dar în curând vom avea pe timpul zilei o durată de strălucire a soarelui din ce în ce mai mică și temperaturile scad din ce în ce mai mult. Media lunii septembrie este cu 5-6 grade decât media lunii octombrie.

Este o temperatură mai scăzută, cam cu 6-8 grade Celsius faţă de cât ar fi normal. Este în sine un record, nu un record absolut. Am avut record absolut cu o valoare în jur de -15 grade Celsius, tot la Vârful Omu. Avem, într-adevăr o temperatură mult mai scăzută decât normalul perioadei”, a explicat Roxana Bojariu.

Echinocțiul de toamnă vine cu răcănea vremii

Cele două puncte de pe ecliptică în care se află Soarele în momentul echinocţiului se numesc puncte echinocţiale, fiind denumite punctul vernal şi, respectiv, punctul autumnal. Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie).

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: