O echipă formată din trei studenţi de la Facultatea de Informatică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) Iaşi a câştigat ieri seara marele premiu la cea de-a şaptea ediţie a concursul internaţional de informatică „Imagine Cup”, organizat de compania Microsoft. Un alt student ieşean a obţinut premiul I la categoria sa, după ce a obţinut cel mai mare scor din istoria competiţiei.
În competiţie au intrat 440 de studenţi din 70 de ţări, iar finala s-a ţinut la Cairo, Egipt, începând din 3 iulie. Aseară, ieşenii au fost vedetele ceremoniei de decernarea a premiilor pentru cele nouă categorii.
Echipa românească „Sytech”, din care fac parte masteranzii Adrian Buzgar, Cătălin Juravle şi Andreas Resios, a impresionat juriul intenaţional printr-un program inteligent care încurajează colaborarea cetăţenilor cu autorităţilor în rezolvarea celor mai arzătoare probleme ale oraşelor metropolă.
De asemnea, Cosmin Ilie, student la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a UAIC Iaşi, a câştigat la această ediţie a „Imagine Cup” cupa „IT Challange”, obţinând cel mai mare scor din istoria competiţiei. „Este al cincilea an consecutiv în care studenţii universităţii noastre se fac remarcaţi în cadrul concursului internaţional de informatică Imagine Cup, dar este pentru prima dată când reprezentanţii UAIC ocupă două locuri întâi la secţiuni diferite”, a declarat Mădălina Cocea, purtătorul de cuvânt al UAIC Iaşi.
Programul va fi implementat în Iaşi Iaşiul va fi primul oraş în care se va implement programul „UpCity”, gândit de câştigătorii “Imagine Cup”. Programul este menit să contribuie la rezolvarea celor mai mari probleme ale unui oraş, şi chiar ale omenirii: epidemii cu întindere globală, probleme de trafic, acumularea de resturi menajere sau poluare.
În plus, prin „UpCity” locuitorii unui oraş pot semnala problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi şi pot colabora cu autorităţile şi cu ONG-uri pentru a identifica, a discuta şi a implementa soluţii pentru fiecare dintre acestea. Uşor localizabile geografic şi facil de urmărit în timp, problemele şi soluţiile pot servi ca „poveşti de succes” pentru alte comunităţi care se confruntă cu aceleaşi dificultăţi.
Programul mai poate fi folosit şi pentru monitorizarea epidemiilor mondiale, o demonstraţie convingătoare fiind realizată de echipa „Sytech” în cazul gripei porcine – arătând cum organizaţiile de sănătate, guvernele şi cetăţenii obişnuiţi pot observa răspândirea epidemiei şi pot colabora pentru identificarea unui tratament.
Pentru o administraţie transparentă Primăria Iaşului a fost de acord în prealabil cu implementarea proiectului „UpCity”, platforma urmând să fie integrată pe site-ul muncipalităţii. „Este o iniţiativă care se încadrează în categoria de bune practici a ceea ce înseamnă o administraţie publică europeană, transparentă, orientată către cetăţean”, a declarat Daniel Mătăsaru, consilier al primarului Gheorghe Nichita.
În realizarea proiectului echipa „Sytech” a plecat de la ideea că software-ul, în ciuda faptului că nu poate oferi soluţii în sine, poate facilita comunicarea şi colaborarea între cetăţeni şi autorităţi pe de o parte şi între oraşe întregi de pe tot globul pe de altă parte, pentru a ajunge la cele mai bune soluţii pentru problemele lor. „Credem că problemele la nivel mondial pot fi rezolvate plecând de la comunităţi mai mici”, au susţinut membrii echipei „Sytech” în faţa juriului internaţional.