Evenimentul Zilei > International > Români în pericol. Marea Britanie trece la expulzări. Pe de altă parte, criza forței de muncă devine acută
Români în pericol. Marea Britanie trece la expulzări. Pe de altă parte, criza forței de muncă devine acută

Români în pericol. Marea Britanie trece la expulzări. Pe de altă parte, criza forței de muncă devine acută

Un ministru al guvernului britanic a declarat că cetățenii Uniunii Europene, cărora li s-a refuzat dreptul de a rămâne în Marea Britanie, trebuie să părăsească țara. În caz contrar aceștia vor fi expulzați.

Astfel, Kevin Foster, ministrul pentru Imigraţie, a declarat pentru ziarul italian La Repubblica, într-un interviu, că „cetățenii UE cărora li s-a refuzat statutul de rezident şi nu pleacă vor sta ilegal în Regatul Unit”. Printre aceștia se numără și mulți români.

„Ne așteptăm ca oamenii să părăsească țara în mod voluntar”. În caz contrar, oficialii din domeniul Imigrației „vor încerca să le impună plecarea”, a declarat el.

Regatul Unit a acordat aproximativ 5,4 milioane de permise de ședere unor cetățeni ai Uniunii Europene.

Criza de forță de muncă din marea Britanie a devenit una acută

„Începând cu 31 august 2021, mai există aproximativ 400.000 de cereri în așteptarea unui rezultat”, a adăugat Foster.

„Cei care au avut motive întemeiate să depășească termenul limită pentru a solicita să rămână în Marea Britanie, încă pot aplica. Avem măsuri pentru a-i proteja pe cei care nu au depus încă solicitarea, dar care ar putea fi în continuare eligibili, ceea ce înseamnă că toată lumea va putea obține statutul pe care îl merită”, a mai precizat el.

Marea Britanie a făcut eforturi pentru a umple golurile de pe piața muncii, în special în sectoarele camioanelor și alimentelor, ceea ce a dus la o penurie de produse pe rafturile supermarketurilor, potrivit Federației pentru Alimente și Băuturi.

Foster a negat însă că există o legătură între penurie și imigrație, scrie Antena3.

„Nu suntem de acord că sistemul bazat pe puncte este principala cauză a crizei de forță de muncă în Marea Britanie, pentru că putem observa deficiențe similare în întreaga UE, în special în domenii precum industria ospitalității şi cea a camioanelor”, a spus el, potrivit politico.eu.

Britanicii se țin bătoși, numai că guvernul de la Londra a confirmat că 5.000 de șoferi străini nerezidenți de camioane cu combustibil și camioane cu alimente vor fi eligibili să lucreze în Marea Britanie timp de trei luni, până în ajunul Crăciunului. De asemenea, schema este extinsă la 5.500 de lucrători în industria cărnii de pasăre.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: