Clientii Wal-Mart, victimele hackerilor romani

Clientii Wal-Mart, victimele hackerilor romani

Lantul de retail american a fost pagubit cu 8 milioane de dolari, in baza datelor despre clienti furnizate de o retea din Romania.

O organizatie mafiota din Rusia specializata in infractiuni pe internet a pagubit cu 8 milioane de dolari lantul de retail american Wal-Mart pe parcursul a doua luni, informeaza "The Guardian". Conform publicatiei, rusii au cumparat de la hackeri romani date furate de acestia de pe cartile de credit din baza de date a retelei de magazine TJX Companies.

Pentru a nu fi prinsi, romanii, suspectati ca au furat peste 200 de milioane de serii de carti de credit, conform "Wall Street Journal", folosesc doua metode pentru a beneficia indirect de pe urma acestora. Prima este vanzarea datelor unor grupuri infractionale precum cel din Rusia, iar a doua - achizitionarea de tichete de cadouri in loc sa cumpere bunuri cu ajutorul cartilor de credit furate.

Astfel, o victima a descoperit ca o retea de hackeri din Florida a cumparat cu asemenea tichete pentru cadouri bunuri in valoare de peste 45.000 de dolari de la Wal-Mart pe numele ei. Si de aceasta data, cercetarile au aratat ca suspectii americani au cumparat datele de pe cartile de credit tot de la romani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pericol

Specialistii in IT apreciaza ca, in momentul de fata, nu exista modalitati prin care clientul sa se poata proteja de un astfel de furt. De asemenea, exista temerea ca insusirea datelor de pe cartile de credit este mult mai profitabila decat furtul direct al banilor deoarece acestea pot fi folosite de sute de ori, pana cand victimele constata furtul si reusesc sa le anuleze.

TJX, compania americana de la care s-au furat datele, a facut publice putine informatii in acest caz. Jaful a fost posibil deoarece firma folosea o tehnologie wireless pentru tranzactii cu bancile pe care hackerii au accesat-o utilizand antene special adaptate. Astfel, in prima faza au obtinut accesul la numele de utilizatori si parolele care le-au permis sa se conecteze in calitate de angajati.

Ulterior, hackerii au putut avea acces la toate numerele de pe cartile de credit din sistem, inclusiv la milioanele de numere tinute intr-o baza de date din Marea Britanie. Pentru inregistrarea tranzactiilor, hackerii folosesc un soft special conceput care se conecteaza la reteaua magazinului si inregistreaza automat datele.

Vulnerabilitate

Pentru a demonstra vulnerabilitatea actualelor sisteme de securitate, in urma cu o saptamana, un grup de cercetatori germani au dat publicitatii o metoda prin care orice cod poate fi spart in doua minute de pe un calculator sau laptop obisnuit.

Demonstratia a fost foarte controversata, deoarece s-a considerat ca, in loc sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de hackeri, ii incurajeaza pe internautii "cuminti" sa incerce, din teribilism sau curiozitate, sa sparga si ei diverse sisteme de securitate.