Doi bărbați și o femeie din România, toți în vârstă de 27 de ani, au fost pus puși sub acuzare și încarcerați la Valencienne, în nordul Franței, fiind suspectați că în 2017 au întocmit nu mai puțin de 1.200 de dosare false pentru a obține alocații familiale și alte ajutoare sociale oferite de statul francez. Prejudiciul se ridică la 1,7 milioane de euro.

Sistemul inventat de cei trei era extrem de simplu. Fabricau dosare pe numele unor tinere care se declarau PFA (întreprinzători individuali) în domeniul recuperării de fier vechi. Ulterior, femeile declarau că sunt însărcinate și încasau indemnizațiile pentru familie. În fața funcționarilor francezi se prezentau de obicei cu dosarele tinere care erau plătite cu câțiva euro. La început, au folosit identitățile reale. Apoi au început să facă dosare fictive cap-coadă, folosind false carduri de identitate și certificate de naștere românești.

„La mijlocul anului 2017, Casa pentru alocații familiale și Regimul social pentru independenți, cele două instituții care acordau ajutoare sociale, au constatat o creștere anormală a numărului de dosare de antreprenori depuse de romi care locuiau în regiunea Valenciennes.

Anchetatorii poliției judiciare din Lille și poliția de frontieră din Valenciennes i-au identificat în cele din urmă pe organizatorii escrocheriei și i-au depistat săptămâna aceasta la Strasbourg și Forbach , unde deja încasaseră prin aceeași metodă 77.000 de euro de la serviciile sociale. În plus, scrie presa franceză, ei sunt suspectați că au aplicat metoda și în Germania”, scrie Digi24.

Te-ar putea interesa și: