Criza financiară a spulberat visurile a mii de români care au plecat în Spania, în căutarea unui trai mai bun. Foarte puţini sunt, însă, cei care se întorc acasă.
Chiar dacă au o facultate absolvită în România, preferă să muncească la negru pe pământ iberic sau aşteaptă să fie angajaţi cu ziua. Orice, numai să nu revină în România.
Trimişii Kanal D în Spania, Nicoleta Draguşin şi Rolf Vescan, au petrecut o săptămâna printre românii plecaţi la muncă în Spania şi au descoperit poveşti emoţionante ale conaţionalilor noştri. Acestea vor fi prezentate, timp de două saptamani, la ştirile Kanal D.
Nu se mai găseşte de muncă
În oraşul Coslada, lângă Madrid, locuiesc, oficial, 16.000 de români. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare. Au venit aici acum cinci sau chiar zece ani, cu gândul să se întoarcă acasă atunci când vor strânge suficienţi bani pentru a-şi face un rost în ţară. Le-a mers şi nu au mai revenit pe pământul natal, decât pentru scurte vacanţe în mijlocul celor dragi. Acum, însă, Spania nu mai înseamnă doar lapte şi miere pentru românii veniţi aici să muncească. Oficial, 70.000 dintre ei au fost trecuţi în şomaj din cauza crizei.
''Sunt mulţi care nu au ce mânca aici, în Spania. Acum e foarte greu, nu se mai găseşte de muncă,'' ne-a mărturisit Samuel Rizea, un
Mulţi ar vrea să se întoarcă acasă, dar spun că statul nu le asigură nici măcar puţinii bani pe care îi obţin dacă muncesc la negru în Spania. Pe câţiva dintre cei rămaşi fără serviciu i-am gasit în piaţa centrală din oraşul Coslada, denumită chiar Piaţa Românilor. Se treziseră cu noaptea în cap, ca în fiecare zi, de altfel, cu speranţa că, doar doar, vor gasi ceva de muncă. La negru sau cu acte - nu contează, în condiţiile în care numărul locurilor de muncă disponibile este atât de mic. Nici domeniul nu mai reprezintă o problemă pentru că, aşa cum ne-a spus unul dintre ei, "…aici, în Spania, inveţi de toate..."
Important este ca, la sfârşitul zilei, să se întoarcă acasă cu câteva zeci de Euro în plus, in buzunar.
Nu există varianta România
Lazăr Lili, originar din Brăila, se află de 9 ani în Spania. La început, i-a mers bine. Câştiga 1.300 de euro pe lună, plus alte drepturi. La aceşti bani se adăugau cei 1.000 de euro ai soţiei, infirmieră într-un azil de bătrâni din Spania. Din octombrie, anul trecut, însă, a fost trecut în şomaj şi primeşte doar 650 de euro pe lună. “Cu 600 de Euro pe lună trăim, rămâne ceva, dar puţin ca să realizăm ceva în ţară,” ne-a spus el. Nevoia de bani îl aduce pe Lazăr, în fiecare dimineaţă, în piaţa din Coslada, dar nu îl trimite înapoi, în România. Unul dintre motive este cât se poate de simplu: "Cu banii câştigaţi aici într-o zi, trăieşti 3 zile, în ţară, munceşti 3 ca să trăieşti o zi.''
Din ce în ce mai puţini bani ajung, însă, acum, la rudele rămase acasă.
"Cine trimitea înainte 4.000 de Euro, acum trimite 1.000 de Euro. Cine trimitea 500, acum doar 50. Şi 10 euro s-au trimis," după cum ne-a spus un operator la serviciu pentru transfer bani.