La această concluzie s-a ajuns din cauza cauza evoluției din prezent a pandemiei de coronavirus în România.

„Evoluția în ultimele 10 zile e o evoluție care ne face să fim foarte precauți în măsuri ulterioare de relaxare.

Planul de relaxare pe care l-am pus la punct este un plan de relaxare în etape, din 15 în 15 zile și e necesară o evaluare pentru a vedea cum s-au desfășurat lucrurile”, a declarat premierul.

Conform unor surse citate de digi24.ro, specialiștii reuniți luni dimineață în ședința grupului tehnic pentru COVID au decis să nu introducă noi măsuri de relaxare.

Mai multe detalii vor fi aflate după ședința CNSU, pe care Ludovic Orban o are programată în această seară.

Liderul de la Palatul Victoria a convocat toate structurile din Guvern pentru a analiza planul de măsuri și pentru a le da da dispoziții de amplificare a controalelor.

„Miercuri voi convoca toți miniștrii și toate instituțiile care au atribuții de control de la MAI până la MS, ANPC, ANSVSA pentru a face o analiză a planului de măsuri pentru a asigura respectarea regulilor.

(…) Le voi da un semnal de mobilizare la maxim pentru că este în interesul cetățenilor.

(…) Prezență pe teren și mobilizare maximă a tuturor instituțiilor cu atribuți de control pentru a-i îndemna pe cetățeni să respecte regulile”, a declarat Orban.

Prim-ministrul este îngrijorat mai ales după „exmplele” de pe litoral, în care românii au arătat că nu le pasă de măsurile de distanţare socială.

Pe plajele de la Marea Neagră, în restaurante sau în cluburi, ei n-au respectat măsurile recomandate de autorităţi.

În acest context, Orban se teme că România s-ar putea confrunta cu o situaţie critică din cauza acestor comportamente iresponsabile.

„S-a văzut clar că în foarte multe locuri nu sunt respectate regulile și există un risc crescut de transmitere.

Și pe pajă s-a intrat într-o devălmășie și nu s-au mai respectate regulile. Și pe terase, poate trebuie regândite regulile. Chiar m-am îngrijorat. Am văzut imagini.

Practic nu s-a mai respectat nicio regulă”, a mai spus premierul.

Altfel, Orban a precizat că s-a avut în vedere și creșterea numărului de participanți care pot lua parte la un eveniment privat.

„Am avut în vedere să extindem regulile pentru participanți, dar vedem dacă mai e posibil lucru ăsta. În măsura în care oamenii respectă regulile…”, a completat prim-ministrul.

sursa: digi24.ro