Senatorii din comisia pentru românii de pretutindeni discută situaţia românilor care trăiesc în condiţii de "sclavie modernă" în sudul Italiei, în prezenţa unor reprezentanţi ai românilor de la faţa locului.
Emilia Spurcaciu, din partea federaţiilor sindicale a muncitorilor din agricultură şi construcţii din Italia:
- La începutul lui 2016, un sfert din muncitorii străini din Sicilia (provinciile Catania, Ragusa, Messina, Palermo) era romani. In Sicilia se află peste 50.000 de romani. Lucreaza fara contracte de munca, muncesc si traiesc in baraci, nu au apa potabila, servicii sanitare, sunt izolati fara transport in comun.
- Sunt platiti cu 15-25 de euro pe o zi de munca de 10 ore, desi contractul agricol prevede 52 de euro pe zi pentru 6 ore de munca.
Silvia Dumitrache, preşedintele Asociaţiei Femeilor Românce din Italia:
- Din 2008, reporteri din Italia au facut publice aceste situatii care se intampla, a aparut si o carte in 2010 care prezinta cu nume, prenume, cazuri de persoane abuzate si supuse unor persoane greu de imaginat. Nu s-au primit denunturi cand iti sunt amenintate rudele din Romania. Anul trecut in Parlamentul italian au fost solicitari de ancheta.
- Femeile sunt obligate sa isi intrerupa sarcinile si, daca nu mai este posibil, sunt obligate de patroni sa abandoneze nou-nascutii in maternitati, sunt amenintate sa nu cumva sa doreasca. Unde sunt copiii romanilor?
- Sclavia modernă, o femeie prostituată, aduce mai mulţi bani decât traficul de droguri
Ministrul pentru românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac:
- Mâine ne deplasăm in Italia să discutăm cu autorităţile. Există propunerea unui centru de asistenţă pentru persoanele vulnerabile să fie traficate în Sicilia.
- Exista o ancheta in curs a autoritatilor italiene. Am cerut sa primim maine o informare in limitele legii italiene
Un reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" relevă că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea românce, care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia, trăiesc şi muncesc în "condiţii de sclavie" şi sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv ameninţări şi agresiuni sexuale.
Potrivit Proxyma Association, organizaţie italiană care apără drepturile imigranţilor, citată de publicaţia britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă forţată şi de exploatare severă".
Guvernul, la faţa locului
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite la faţa locului, de miercuri până vineri, a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne.