Evenimentul Zilei > Actualitate > Român ucis într-un atac asupra unui petrolier. Vasul se afla în largul coastelor Omanului. Israelul acuză Iranul, SUA intervin
Român ucis într-un atac asupra unui petrolier. Vasul se afla în largul coastelor Omanului. Israelul acuză Iranul, SUA intervin

Român ucis într-un atac asupra unui petrolier. Vasul se afla în largul coastelor Omanului. Israelul acuză Iranul, SUA intervin

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street aflat în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului, a fost ucis într-un atac asupra navei.

A mai exitstat o victimă, un britanic, a anunţat vineri într-un comunicat compania israeliană Zodiac Maritime, care administrează vasul. Anterior AFP a transmis că un petrolier fără încărcătură la bord a fost atacat, joi, în largul coastelor Sultanatului Oman. Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT, la circa 152 mile marine (280 km) de coastele Omanului.

Nava aparține unui miliard israelian aflat în topul Forbes

„Avem informaţii despre un atac împotriva unei nave comerciale în largul coastelor Omanului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării, subliniind că serviciile sale din regiune „investighează cazul”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Pe Twitter, armatorul Zodiac Maritime, cu sediul la Londra, a confirmat „suspiciuni de piraterie” la bordul M/T Mercer Street. „În momentul incidentului, nava se afla în nordul Oceanului Indian, navigând dinspre Dar es Salaam”, în Tanzania, spre Fujairah (Emiratele Arabe Unite) „fără încărcătură la bord”, a adăugat Zodiac Maritime.

Proprietarul este japonez, iar nava administrată de Zodiac Maritime aparţine aparţine omului de afaceri israelian Eyal Ofer, aflat pe poziţia a 197-a în reputatul clasament Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că, în urma demersurilor făcute de Ambasada României la Muscat, autorităţile omaneze au confirmat decesul unui cetăţean român aflat la bordul navei „Mercer Street”, precizând că natura exactă a incidentului este încă în curs de investigare de către autorităţile competente. „MAE va acorda întreaga asistenţă necesară. De asemenea, va urmări activ în investigaţia în curs privind natura şi circumstanţele incidentului violent care a dus la decesul cetăţeanului român”, adaugă reprezentanţii ministerului.

Ministrul de externe israelian, Yair Lapid, a declarat, într-un comunicat, că i-a vorbit ministrului britanic de externe despre necesitatea unui răspuns dur la atacul asupra unui petrolier în largul Omanului, în care au fost ucişi doi membri ai echipajului, un britanic şi un român.

Israelul a acuzat vineri Iranul că a efectuat atacul asupra navei administrate de o companie deţinută de o companie israeliană.

”Iranul nu este doar o problemă israeliană, ci un exportator de terorism, distrugere şi instabilitate care ne face rău tuturor. Lumea nu trebuie să rămână tăcută în faţa terorismului iranian care afectează şi libertatea de navigaţie”, a afirmat Lapid în comunicat.

Statele Unite sunt îngrijorate

Statele Unite sunt profund îngrijorate de informaţiile privind un atac asupra unui petrolier administrat de Israel în Marea Arabiei şi colaborează cu parteneri internaţionali pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jalina Porter.

”Suntem, de asemenea, profund îngrijoraţi de aceste rapoarte şi monitorizăm situaţia îndeaproape”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat în cadrul unei conferinţe de presă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: