Petre Roman plănuieşte să pună mâna pe numele „PD“, considerând că această denumire a fost abandonată de democraţii care s-au transformat acum în PD-L.
În replică, liderii democraţi-liberali spun că Roman îşi face iluzii deşarte deoarece numele „PD“ le aparţine. Petre Roman a făcut anunţul privind planul de preluare a denumirii „PD“ sâmbătă la Conferinţa Naţională Extraordinară a Forţei Democrate, al cărui nume vrea să-l schimbe în Partidul Democrat. „Vrem să preluăm nu doar denumirea, ci vrem să readucem PD acolo unde a fost. PD s-a născut în 1993, ca partid de centru-stânga, european, modern, lucruri abandonate ulterior“, a spus Roman, citat de Mediafax.
Roman spune că mai aşteaptă doar decizia definitivă de înregistrare a PD-L la Tribunalul Bucureşti. El a motivat că este fondatorul PD, cel care a propus numele partidului, şi are tot dreptul să încerce recuperarea lui. În replică, preşedintele PD-L, Emil Boc, a apreciat că Roman „nu are sorţi de izbândă“ în demersul său şi l-a acuzat că prin astfel de „tertipuri“ vrea să cauzeze confuzie electorală şi astfel să adune câteva procente.
„Din punct de vedere legal, din formula prin care noi ne-am adresat instanţei de judecată, am conservat denumirea Partidului Democrat, în al doilea rând, prin formula înaintată în instanţă, PD nu se radiază din Registrul Partidelor Politice“, a declarat Boc. Artizanul unificării PD şi PLD, vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica a explicat că, potrivit protocolului de comasare prin absorbţie, sunt păstrate drepturile asupra denumirii PD-ului, a trandafirului şi a imaginii, pentru a asigura continuitatea mărcii de partid, dar şi eventualele abuzuri. Roman a părăsit PD în 2004, după ce a pierdut preşedinţia partidului în favoarea lui Traian Băsescu, şi a fondat Forţa Democrată - care la alegeri nu s-a ridicat peste pragul de 5%