Rolul jucat de Ponta la moțiunea de cenzură. Care a fost obiectivul

Parlament, camera deputatilor, victor ponta

Premierul demis Ludovic Orban a declarat că nu a fost surprins că moțiune de cenzură a trecut, deși înaintea votului a declarat că ”parlamentarii făcuți din pixul lui Dragnea nu vor dărâma Guvernul”.

”Nu m-a surprins că a trecut moțiunea de cenzură. De ce să mă surprindă? E vorba de adoptarea unor măsuri care să întărească democrația, cum este proiectul de lege pe care ne-am angajat răspunderea, de introducere a alegerii primarilor în două tururi. Se coalizează forțele retrograde, forțele care sunt împotriva întăririi democrației.

De altfel, se și vede cine a votat: PSD - PSD, condus de Ponta - adică și-au dat arama pe față pesediștii lui Ponta; și evident, UDMR, care este împotriva sistemului de alegere a primarilor în două tururi. Ponta a jucat un rol pro PSD”, a declarat Orban la Digi 24.

Cât despre alegerea primarilor în dpuă tururi, Orban a spus că acesta a fost obiectivul lui: ” Legea nu a fost adoptată, atâta timp cât moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost adoptată, dar vedem cum evoluează lucrurile. Mai avem posibilități de atac. Legea este în Cameră. De ce am decis angajarea răspunderii? Că lumea zice: de ce ţi-ai angajat răspunderea? Ordonanță de urgență e foarte greu să dai pe tema asta, pe tema alegerilor. Era varianta, să spun, care corespundea standardelor democratice, adoptarea pe calea angajării răspunderii, pentru că Partidul Național Liberal a înaintat un proiect de lege de alegere a primarilor în două tururi de trei ani de zile, aproape trei ani de zile.

De trei ani de zile, acest parlament nu a dezbătut și nu a adoptat proiectul de act normativ. Ultima șmecherie a PSD a fost în data de 23 decembrie, când dimineață, la ora 9:00, au fost convocate Birourile permanente reunite și ca să nu intre în plenul Camerei, după ce a existat o înțelegere care configurase o majoritate de 173 de voturi în favoarea proiectului de lege la Camera Deputaților, BPR-urile în care PSD are majoritatea au decis să trimită toate proiectele legislative cu caracter electoral.

Inclusiv cele trei proiecte de lege, cel mai vechi al nostru, de trei ani de zile, mai e şi proiectul de lege al PMP, care a şi trecut prin aprobare tacită din Senat și proiectul de lege al USR - toate au fost trimisă la ședința Comisiei de cod electoral, care își încheiase activitatea, în conformitate cu hotărârea plenului reunit, în data de 19 decembrie”, a detaliat Orban.