Rodion Roșca, tatăl muzicii electronice în România, trece prin clipe cumplite: „AM CANCER LA FIICAT, AȘTEPT SFÂRȘITUL!”

Rodion Roșca, tatăl muzicii electronice în România, trece prin clipe cumplite: „AM CANCER LA FIICAT, AȘTEPT SFÂRȘITUL!”

Unul din pionierii muzicii electronice românești are mari probleme de sănătate. Ajuns la 65 de ani, Rodion Ladislau Roșca, artistul a cărei muzică făcea furori în anii 70, se luptă cu mai multe boli crunte, iar lipsa banilor îi umbrește speranța că se va vindeca. Muzicianul are cancer la ficat, a fost infectat cu hepatită C şi D, are pietre la rinichi şi consideră că este „condamnat la moarte”.

Am zilele numărate, îmi aștept sfârșitul. Am o piatră la rinichi. Am cancer la ficat și am fost infectat cu hepatita C și D, de la un cabinet stomatologic. Am o piatră de 2 centimetri la rinichi, urinez sânge și nu mă pot opera din cauza hepatitei. Sunt condamnat la moarte. Aștept să mă sting încet. Mă împac cu gândul că au fost oameni mai săraci și mai bolnavi ca mine, care s-au stins”, a declarat Rodion Ladislau Roșca pentru Click.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Rodion Ladislau Roțca face parte din generația de artiști precum Savoy, Phoenix, Sincron, Dan SPătaru, Marina Voica sau Pompilian Stoian. Muzica lui Rodion Ladislau Roșca a inovat industria, fiind percepută în anii 70 drept „muzica din viitor". Rodion a folosit numeroase instrumente muzicale modificate, alături de patru magnetofoane Tesla, pe care imprima muzica.

 

 

 

Se simte discriminat pentru că nu este invitat să cânte la Untold

 

Eu făceam muzica viitorului în 1977, iar trupa mea se numea «Rodion G.A.», îi aveam alături pe Gicu Fărcaş şi Adrian Căprar. Am crezut că mă ajută, dar m-au tras în jos. Formaţia a fost considerată revelaţia rock a României şi am activat pâna în 1983. Am lansat principalele compoziţii, precum «Stele şi Lumini», «Imagini din Vis», «În liniştea nopţii» sau «Uneori». Piesele au ajuns pe rând pe primele poziţii ale clasamentelor alcătuite de radiourile şi revistele vremii. Formaţia continuă să ocolească studiourile profesioniste de înregistrare şi experimentează, înregistrând în apartamentul liderului. Aveam mereu idei noi de instrumete muzicale modificate, am scos şi sunete din jucării, cu care am făcut piese, am avut la vremea aceea 4 magnetofoane Tesla. Am fost primul care am folosit sample – uri… Copiam muzica de pe o bandă pe alta… ce se face acum cu diverse aparaturi eu făceam atunci. Am scos la Londra patru albume, aici sunt ignorat şi nebăgat în seamă (…)

Pot spune că sunt victima ignoranţei sistemului muzical românesc. Am luat multe premii şi am făcut filmul «Imagini din vise», pentru care în 2016 am luat premiu la Festivalul DocuArt. Mă deranjează că nu sunt chemat la festivalurile mari, la Untold, iar primăria din Cluj nu face nimic pentru mine”, a mai spus artistul.