Rochii de poveşti la mâna a doua

Pe lângă rochiile de mireasă făcute la comandă există şi varianta second-hand.

În plin sezon al nunţilor, găsirea unei rochii de mireasă poate fi o adevărată aventură. Pentru multe viitoare mirese, rochiile închiriate sau cele cumpărate la mâna a doua pot fi o „afacere“ fără prea mari bătăi de cap. Fimele specializate în închirieri au perioade de vârf în care nu mai au nimic disponibil, motiv pentru care rezervările la rochii se fac în avans cu două-trei luni. Indiferent de tendinţele din modă, rochiile clasice sunt mereu în top, ceea ce ar trebui să uşureze alegerea.   Închirierea costă cel puţin 500 de lei

Firmele specializate în închirierea rochiilor de mireasă lucrează doar în baza unui contract. Spre exemplu, compania „Perfect Bride“ închiriază la preţuri ce variază între 500 şi 800 de lei.

„În acest preţ intră şi voalul, şi poşeta“, ţine să precizeze Adriana Bucur, administratorul firmei. Rochia poate fi luată cu patru zile înainte de eveniment şi poate fi predată la două-trei zile după nuntă. „Rochia nu trebuie curăţată înainte de fi adusă înapoi. Firma noastră se ocupă de asta“, completează administratorul. Pentru că afacerea merge bine, există firme care s-au extins în mai multe judeţe din ţară.

„La noi, rochiile ar trebui rezervate cu două-trei luni înainte, mai ales dacă nunta este programată vara“, spune Oana Alexandrescu, coordonatorul Salonului „Gabriela“, din Capitală, care are filiale şi în Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea şi Braşov. Rochiile sunt aduse din Italia, iar preţurile variază între 800 şi 1.500 de lei. O altă variantă pentru a găsi o rochie de calitate este cumpărarea ei la mâna a doua, de pe site-uri de anunţuri sau de pe diverse forumuri. În această situaţie vă puteţi aştepta la preţuri care încep de la 250 de lei şi pot trece de 3.000 de lei, în cazul rochiilor de firmă sau al celor de foarte bună calitate.

Foarte scumpe pot fi şi rochiile create la comandă. Spre exemplu, preţul uneia semnate de Nora Bălănică creşte în funcţie de cantitatea de material necesară pentru modelul cerut, cea mai ieftină pornind de la 1.000 de lei.

O mireasă care vrea o creaţie Botezatu trebuie să scoată din buzunar cel puţin 1.000 de euro, iar în funcţie de material şi de accesoriile aplicate, preţul creşte. Rochiile cumpărate din magazinele de pe Lipscani, din Cocoru sau din Obor pornesc de la 500 de lei. Ce se poartă anul acesta

Indiferent dacă este vorba despre o rochie second-hand sau nouă, cele tradiţionale rămân la modă. „Albul simbolizează puritatea, iar o mireasă cum ar trebui să fie dacă nu pură, inocentă? Am creat şi rochii roşii sau galbene, pentru nonconformiste, dar recomand albul“, afirmă designerul Cătălin Botezatu.

Creatoarea de modă Nora Bălănică este, pe lângă alb, adepta culorilor pastel, precum rozul sau bleul. „Anul acesta, rochia de mireasă are volum, stă departe de picioare, este preţioasă, precum cea a unei prinţese. Volanele, fundele, mânecile ample sau fluture conferă rochiei o notă aparte. Bineînţeles, nu toate elementele trebuie să se regăsească în aceeaşi rochie“, este de părere Nora Bălănică. Volumul nu înseamnă neapărat crinolină şi o rochie foarte încărcată. Corsetul nu mai este ultimul răcnet din modă, aşa că de preferat este ca rochia să fie dintr-o singură bucată.

Cătălin Botezatu spune că rochia trebuie să urmeze linia corpului, să fie romantică şi cu tăietură sub bust, precum cele purtate de Josephine Bonaparte. Mătasea şi dantela sunt preferatele designerilor. Pentru un buget mai redus, taftaua sau poliesterul pot înlocui cu succes materialele preţioase.

"Anul acesta, rochia de mireasă are volum, stă departe de picioare, este preţioasă, precum cea a unei prinţese. Volanele, fundele, mânecile ample sau fluture conferă rochiei o notă aparte. Bineînţeles, nu toate elementele trebuie să se regăsească în aceeaşi rochie." - Nora Bălănică, creatoare de modă ACCESORII Alegeţi mănuşi la rochii fără mâneci şi pantofi cu tocul gros Voalul face parte integrantă din trusoul miresei şi nu este de neglijat. Diadema trebuie să fie cât mai simplă, iar voalul poate să fie agăţat de podoabă sau să cadă direct de sub coc, atunci când există. „Mănuşile sunt recomandate atunci când rochia este una fără mâneci. Dacă mireasa nu are braţe frumoase, o pereche de mănuşi care trec de cot o scot din impas“, recomandă Cătălin Botezatu. Buchetul este din flori naturale, tot în aceeaşi culoare, de preferat alb sau roşu. „Pentru un look impecabil, pantofii trebuie să fie din acelaşi material cu cel al rochiei“, spune designerul de accesorii Mihai Albu. O atenţie deosebită trebuie acordată tocului, mai ales dacă vreţi să dansaţi toată noaptea. Tocul gros, care nu depăşeşte zece centimetri, este destul de comod. Atunci când rochia lasă la vedere braţele, spatele sau chiar un decolteu generos, şi pantofii ar trebui să fie deschişi şi prinşi în panglici. Dacă rochia nu dezvăluie prea mult din corp, pantofii ar trebui să fie închişi. Cristalele Swarovski, perlele, broderia rămân în top şi pot fi aplicate atât pe rochie, cât şi pe pantofi.