Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rochia de mireasă iconică a Dianei, expusă pentru prima dată. Este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din istoria modei. FOTO
Rochia de mireasă iconică a Dianei, expusă pentru prima dată. Este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din istoria modei. FOTO

Rochia de mireasă iconică a Dianei, expusă pentru prima dată. Este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din istoria modei. FOTO

Rochia, la acea vreme, a stârnit un interes atât de intens, încât designeri David și Elizabeth Emanuel au încuiat rochia din mătase de fildeș, care are o trenă lungă de 7,6 metri, într-un seif pe timp de noapte.
Împodobită cu dantelă vintage, perle şi mii de paiete, rochia prinţesei Diana este expusă la Palatul Kensington, începând de joi, într-o vitrină pe măsură, necesară pentru a putea încăpea trena de 7,62 metri, cea mai lungă folosită vreodată.
Când au primit telefonul de la prinţesă, stiliştii Elizabeth şi David Emanuel, care începeau să devină cunoscuţi, au ştiut imediat că era unul dintre acele momente ciudate în care ştii că viaţa ta nu va mai fi aceeaşi, mărturiseşte creatoare într-un videoclip inclus în expoziţie.

Într-un episod celebru, trena rochiei a apărut şifonată când Diana a coborât din trăsură în faţa Catedralei St. Paul, în 1981. Din fericire, stiliştii au fost prezenţi pentru a retuşa acest lucru.

Expoziţia oferă o idee despre munca din spatele rochiei, cu fotografii ale creatorilor, precum şi cheile seifului unde rochia a fost păstrată noaptea.

Expoziția – Royal Style in the Making – de la Palatul Kensington, casa Dianei până la moartea ei într-un accident de mașină din Paris în 1997, se concentrează pe munca designerilor care au îmbrăcat nu doar pe Diana, ci și pe Regina Elisabeta a II-a, Prințesa Margareta și regina mamă.

David și Elizabeth Emanuel au proiectat în spatele rochiei de mireasă din mătase de fildeș a Dianei, cu un tren lung de 7,6 metri

Elizabeth Emanuel îşi aminteşte că jurnaliştii au scotocit prin coşurile de gunoi ale atelierului pentru a găsi un indiciu despre design, aşa că designerii au decis să pună acolo resturi de ţesături pe care nu le foloseau pentru a-i induce în eroare.

Expoziţia se axează pe evoluţia stilului vestimentar al prinţesei Diana, de la rochiile cu flori la ţinute elegante şi de impact. Într-un videoclip, stilistul David Sassoon, cu care prinţesa avea o relaţie strânsă, explică faptul că Diana a fost foarte timidă la prima lor întâlnire, dar a devenit imediat „foarte implicată în alegerea a ceea ce dorea”.

Ea înţelegea ce aşteptări avea publicul de la hainele ei, afirmă creatorul, şi i-a plăcut să încalce regulile, nepurtând adesea mănuşi, pălării, aşa cum cerea protocolul regal.

Rochia de mireasă a prinţesei Diana, în centrul unei expoziţii despre creatorii preferaţi ai familiei regale

Diana ar fi împlinit 60 de ani pe 1 iulie și se așteaptă ca Harry și William să dezvăluie o statuie în grădina de la Palatul Kensington

Mai multe rochii au fost împrumutate de fiii săi, prinţii William şi Harry, care au vorbit recent despre frământările mamei lor care ar fi împlinit 60 de ani la 1 iulie.

Serial The Crown „Coroana” a recreat și unele dintre cele mai faimoase ținute ale sale. Stilul ei este din nou celebru, a spus Matthew Storey.

Expoziţia arată şi lunga relaţie dintre stilistul Norman Hartnell şi regina-mamă şi Elizabeth a II-a. Fiul al unor proprietari de pub londonez, Norman Hartnell a început să creeze haine pentru regina-mamă în anii 1930.  El i-a confecţionat şi rochia de mireasă a reginei Elizabeth, apoi pe cea purtată la ceremonia de încoronare, în expoziţie fiind şi scrisori de mulţumire pe care suverana i le-a adresat.

Diana's iconic wedding dress star of royal fashion exhibition | Deccan Herald

Cea mai sexy rochie din expoziţie – cu corsaj decoltat şi  cu brocart auriu, inspirată din epoca gerogiană – aparţine prinţesei Margaret.

Destinată pentru un bal costumat, ea a fost creată în 1964 de costumierul de teatru Olivier Messel, al cărui nepot s-a căsătorit cu prinţesa. Prinţesa şi creatorul aveau o relaţie apropiată, aşa încât la moartea stilistului, ea a păstrat arhivele sale la Palatul Kensington, scrie france24.