Editura Evenimentul si Capital

Roboţii cu EMOŢII? Mai repede decât ne imaginăm! În ce an roboţii ne vor asemăna?

14-04/robot-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 957 Vizualizari

Oameni şi roboţi; la ora actuală este uşor de făcut diferenţa. Oamenii au emoţii, roboţii nu; oamenii glumesc, roboţii nu; roboţii calculează extrem de rapid....oamenii nu. Vom ajunge însă într-o perioadă în care roboţii vor fi asemenea nouă? Ray Kurzweil susţine că da; ba mai mult: acest lucru se va întâmplă în 2029! Şi pe urmă?

Roboţi care sunt în stare să danseze sau să joace şah; roboţi care fac curat sau joacă fotbal. Ba mai mult: roboţi folosiţi în medicină, capabili să opereze mai bine decât un chirurg. Ce ne-am putea dori mai mult? Desigur, roboţii sunt uşor de recunoscut şi nimănui nu i-ar trece prin cap să ceară sfaturi unui robot într-o poveste de iubire. Cine ar stă să îi povestească unui robot ultima glumă bună pe care a auzit-o de la prieteni?

Lucrurile însă s-ar putea schimbă. Roboţii ar putea deveni asemeni nouă mult mai repede decât ne-am imagina!

Ray Kurzweil susţine că în 2029 toate lucrurile descrise anterior vor fi posibile ! Am putea fi noi cei care consolăm un robot îndrăgostit a cărui poveste de iubire nu funcţionează precum şi-ar dori.

Roboţii ar putea să ajungă să ne citească emoţiile, să înveţe de la noi, să surâdă şi să spună bancuri, chiar să le şi inventeze!

Cine este însă Ray Kurzweil? Vreun nebun vizionar care nu trebuie luat în seama? Nicidecum! Kurzweil este directorul departamentului de inginerie de la Google; în vârstă de 66 de ani are o experienţă de invidiat şi la activ o serie de „previziuni” care s-au îndeplinit.

Printre acestea cea făcută în 1990 când a susţinut că în 1998 va fi construit primul calculator capabil să bată la şah un campion mondial. În 1990 acest lucru părea imposibil şi nu puţini au fost cei care au râs auzindu-l pe Kurzweil susţinând acesta „nebunie”. Şi totuşi în 1997 (deci chiar puţin mai devreme faţă de anul prevăzut) „Deep Blue” creat de IBM a reuşit performanţa de a-l învinge la şah pe marele campion Garry Kasparov. Kurzwiel a fost un vizionar şi în ceea ce priveşte internetul: în momentul în care acesta făcea primii paşi a fost unul dintre puţinii care au susţinut că „pânză de păianjen” a Internetului se va extinde în întreagă lume.

Google crede în Kurzweil şi i-a dat mâna liberă: acesta a reuşit să adune la Google cele mai bune minţi în domeniul roboticii şi să cumpere o serie de societăţi care s-au remarcat în acest domeniu.

La ora actuală lucrează la descifrarea secretului limbajului şi a reţelelor neurale – care stau la baza proceselor da gândire şi de formulare a acestor gânduri. În momentul în care un robot va fi capabil să înţeleagă limbajul uman şi să elaboreze la rândul lui o serie de idei nimic nu-l va putea opri să fie din ce în ce mai asemănător nouă.

Dragnea si Dancila, o noua CONFRUNTARE! Surpriza! Care e marul discordiei acum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI