Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, președintele PMP București, Robert Turcescu, explică rațiunea fuziunii cu UNPR și cum vede rolul lui Traian Băsescu, în viitor. Turcescu a evitat să spună dacă ar candida la președinția acestui partid, dacă actualul lider s-ar retrage. El a spus că, deocamdată, învață de la Băsescu
- Evenimentul zilei: E un câștig fuziunea cu UNPR?
- Robert Turcescu: Categoric, pe puncte. Unu, se consolidează în acest moment al treilea pol politic în România. Doi, s-a văzut şi în alegerile locale, PMP, un partid tânăr, a reuşit să acopere jumătate din ţară, cu organizaţii şi cu liste pentru alegerile locale, însă aveam o problemă legată de multe locuri în care nu am avut astfel de candidaţi. UNPR-ul vine şi completează zestrea, din această perspectivă.
- Mulți ziariști, care pe vremuri îl susțineau pe Băsescu, spun că aceasta este o soluție imorală.
- Am văzut. Privit din interior, fenomenul politic din România anului 2016 şi mai ales în contextul internaţional de acum, nu mi se pare că vorbim despre o soluţie imorală. Mulţi dintre oamenii pe care ziariştii nu îi doreau, nici măcar în studiourile de televiziune, fie că vorbim despre Nicolicea, fie că vorbim despre Oprea, fie despre alţii, nu mai sunt în UNPR. Valeriu Steriu, oamenii pe care i-am văzuit în congresul de unificare, miau părut oameni decenţi.
- De ce Valeriu Steriu a venit cu ideea de a-l susține pe Cioloș premier?
- Eu cred că în acest moment orice discuţie despre premier, despre ce se va întâmpla la un moment dat în toamnă este prematură. Eu cred în continuare că cel mai bun premier pentru România, în toamna acestui an, ar fi Băsescu.
- Va candida la parlamentare?
- Aş vrea. Un Băsescu în viitorul Parlament, probabil din poziţia de senator, ar fi un câştig şi pentru partid, dar şi pentru România. Experienţa pe care o are în viaţa politică din România ar putea fi în continuare benefică pentru tot spectrul politic. Nemaivorbind de faptul că, să sperăm, că PMP va avea un grup parlamentar important în această toamnă şi un lider al grupului numit Traian Băsescu. Eu cred că ar fi o dovadă şi o garanţie că acel grup va rămâne şi după alegeri ancorat pe zona de centru dreapta şi nu vom vedea după alegeri tot soiul de migrări, în funcţie de sirenele care ar putea cânta dinspre PNL sau PSD.
- V-ar tenta postul de viceprimar?
- M-ar tenta în acest moment să găsim o formulă în care am putea pune în aplicare proiecte pe care ni le-am asumat în campania electorală. Astăzi, la ora la care discutăm, PMP are şase consilieri în CGMB şi este un jucător important în consiliu, după fuziunea cu UNPR. Sunt convins că, din poziţia de viceprimar, oricare dintre cei şase consilieri generali va avea o altfel de alonjă, fiind şase, nu patru, şi o altfel de ocazie, mult mai bună, de a pune în aplicare aceste proiecte.
- Ați mai vorbit cu Firea?
- Nu am vorbit deloc după alegeri, deşi eu mi-am arătat disponibilitatea de a discuta şi cu Firea, şi cu ceilalţi primari de sector, pentru că sunt preşedintele PMP Bucureşti şi mă interesează foarte tare ceea ce se întâmplă cu acest oraş.
- Dar vă știați, ca ziariști. Care a fost relația?
- Bună.
- Deci nu aveți o totală închidere față de ea?
- Nu ştiu. Înţeleg că e supărată pentru atacurile din campania electorală.
- Nu vă este teamă că o aso ciere cu Firea face rău?
- Cred că există un electorat care, în condiţiile în care PMP ar avea un viceprimar la Bucureşti, s-ar declara brusc dezamăgit de această formulă pe care ar îmbrăţişa-o PMP. Dar ar exista şi un electorat care dacă în timp ar vedea că bună parte din promisiunile cu care am candidat devin realitate, s-ar simţi poate chiar deloc trădat, ci bucuros că se întâmplă asta.
- Credeți că Băsescu va rămâne preşedintele PMP în următorii patru ani sau va face un pas în spate şi va lăsa pe altcineva?
- Cred că preşedintele Traian Băsescu, în acest moment, construieşte acest proiect şi pe ideea de a-l lăsa la un moment dat consolidat, nu de a-l face cadou unei persoane, ci unei noi generaţii. Dacă te uiţia la nivelul liderilor PMP, chiar şi după fuziunea cu UNPR, vei vedea că este acolo o garnitură de oameni tineri: Steriu, Tomac, Siegfried Mureşan, subsemnatul, Gherghiceanu, colega noastră de la CGMB. Eu simt că acesta este pariul domnului Băsescu.
- V-ați lupta pentru președinția partidului, dacă s-ar retrage?
- E prematur să discutăm. Aşa cum văd lucrurile din interior, responsabilitatea conducerii unui partid este foarte mare şi trebuie făcută de oameni care au, dincolo de cunoştinţe despre politică, şi cunoştinţa politicii, adică a felului în care se exercităp actul politic. Eu învăţ în momentul de faţă. Toţi cei pe care i-am văzut sărind etape au sfârşit prin a-şi rupe gâtul.
„Trebuie să fii Gică Contra?”
- Opoziție cu PNL și USR ar fi fezabil?
- E fezabil în momentul în care te opui unor lucruri pe care nu ai vrea să le vezi împlinite pe banii contribuabililor. Nu aş face opoziţie doar de dragul opoziţiei. Ideea de a face opoziţie cu orice preţ, numai pentru a te aplauda cineva pe Facebook, ideea că ne opunem la orice spune Firea sau la ce spun pesediştii în consiliu mi se pare falimentară pentru oraş. M-aş opune prostiei de a închide artera Kiseleff sâmbăta şi duminica pentru oamenii care se bucurau să facă sport acolo. M-aş opune declarării gratuităţii totale pe transportul în comun. Sunt aberaţii populiste. Dar dacă se propun nişte proiecte pentru binele bucureştenilor, dacă sunt dimensionate financiar corect, dacă tehnic sunt bine argumentate, de ce ar trebui neapărat să fii Gică Contra? Doar pe ideea că transformăm şi consilierii locali în mini-arene parlamentare, de bătălie politică? Oamenii aşteaptă rezolvarea unor probleme cu care se confruntă acest oraş.
Situația RADET este groaznică
- Care este soluția la RADET?
- Numai o implicare a Guvernului.
-Să șteargă datoriile?
- Este cam singura variantă. 20 de ani de acum înainte, dacă s-ar apuca de mâine primăria să rezolve în orice formulă problema RADET, 20 de ani ar fi necesari pentru o înbunătăţire a infrastructurii RADET, pentru un management performat. Atenţie: bucureştenii sunt foarte buni platnici.
- Crezi că există riscul unui crah?
- Da. Estimez că, din nefericire, în această iarnă vom avea, în condiţiile în care nu se rezolvă situaţia, întreruperi grave ale agentului termic. Nu au fost bani pentru revizii, s-au deblocat târziu fonduri şi acelea sunt insuficiente. Situaţia de provizorat este inadmisibilă, se cârpesc lucrurile, iar infrastructura este într-o stare critică. Să nu surprindă dacă în iarna aceasta vom vedea cartiere întregi fără apă caldă şi căldură. Abia atunci situaţia va fi percepută la adevărata ei dimensiune, care este una groaznică.