Robert Turcescu, candidatul PMP la Capitală. „Nu este exclus ca anumiți candidați raționali de pe Dreapta să renunțe în favoarea mea” | PROMISIUNI electorale

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, spune că principalul său proiect este acela de a nu fura, spunând că de aici trebuie să înceapă orice om politic. El a acuzat şi „cârdăşia” PSD- PNL de la Capitală

- EVZ: De ce candidați la Primăria Capitalei?

- Robert Turcescu: Pentru că sunt singurul care nu va jefui bugetul Primăriei. Din spatele tuturor celorlalți contracandidați rânjesc reprezentanții unor grupuri de interese care fură, fură și iar fură. De 26 de ani încoace! Bucureștiul e un oraș bogat, are de toate, are chiar și bani, dar administrația lui e raiul hoților. Nu mai vreau să văd asta, nu mai suport să fim la cheremul unor bandiţi, gata, le-ajunge cât au furat! În plus, o spun cu onestitate și cu ceva tristețe: am făcut ca jurnalist mii de emisiuni radio-tv, am scris sute de anchete și sute de reportaje, în care am vorbit despre jaful din bani publici și despre corupție. Și? Ce s-a întâmplat? Ici-colo câte o indignare populară, un dosar la DNA, ceva demisii, dar prea puțin față de ce ar fi nevoie.

- Și v-ați implicat în politică...

- E suficient ca oamenii buni să nu se implice pentru ca răul să triumfe, nu-i așa? Azi e nevoie de implicare și de fapte, vremea vorbelor, fie ele și televizate, ar trebui să ia o pauză. O societate a spectacolului în care se mimează preocuparea cât timp durează talk-show-urile e incompatibilă cu felul în care aș vrea eu să trăiesc. Candidez pentru că vreau să particip cu toata priceperea şi cu toată energia mea la aşezarea în normalitate şi în civilizaţie a societăţii româneşti.

- Care sunt principalele proiecte pe care le aveți?

- În primul rând, repet, nu voi fura. Și de aici trebuie să înceapă orice proiect al unui om politic. Bucureștiul are nevoie de o reformă a transportului, fie că vorbim de cel în comun sau de cel individual. Are nevoie de străzi, de școli, de spitale, de o centură verde, de o centură ocolitoare terminată cât mai curând, de bani europeni, de o viață culturală mult mai intensă… Apoi, trebuie regândită administrativ Capitala, este uriaşă, de fapt sunt șapte orașe într-unul singur și șapte bugete. Nu de proiecte duce lipsă Bucureștiul, ci de aplicarea legii, de ordine și de disciplină. Și ce a fost început, mă refer la proiectele în derulare sau aprobate deja pe hârtie, trebuie terminat.

- Ce vă nemulțumește cel mai mult la București?

- Faptul că a fost o vacă grasă de muls pentru „băieţii deştepţi” timp de atâția ani și nimeni nu a oprit acest lucru. Ne uităm la autostrăzi, la Sănătate și la marile privatizări, fără să observăm că peste un miliard de euro, cât este bugetul Capitalei, se află la cheremul unor șmecheri. Din aceste motive, avem străzile pline de gropi, un RADET în faliment și un RATB care nu face faţă și primim, drept consolare, panseluțe replantate lunar. Și mă doare că pierdem timp: în trafic, în accesarea banilor europeni, în hățișuri birocratice.

„PNL a lăsat Capitala pe mâna PSD”

- Pe cine consi derați a fi principalul dvs. contracandidat? De ce?

- PSD și remanențele opresciene din primărie care se aliniază acum în spatele doamnei Firea, sperând că își vor păstra „vaca de muls” de peste un miliard de euro. În complicitate cu aceștia, PNL a lăsat Capitala pe mâna PSD, odată cu retragerea celui de-al treilea candidat și forțarea candidaturii lui Predoiu. Să nu credeți că liberalii din Consiliul General n-au fost părtași la jaful făcut de PSD! A fost o mare cârdășie acolo, în urma lor rămâne un București prădat în vistierie și predat acum unor grupuri de interese.

- Credeți că, în condițiile în care alegerile sunt într-un singur tur, Gabriela Firea poate fi bătută?

- Da, categoric da! PSD poate mobiliza maximum o treime din electoratul Capitalei, restul e pe Dreapta. În momentul în care se vor convinge și bucureștenii că sunt singurul care poate opri jaful din primărie și singurul care are șanse să o bată măr pe Gabriela Firea, atunci se va produce sinergia care mă va face Primar General. Nu este exclus ca anumiți candidați raționali de pe Dreapta să renunțe în favoarea mea, pentru a nu lăsa Capitala pe mâna PSD.

„Eu chiar am muncit ca jurnalist”

- De ce credeți că breasla jurnalistică a avut o reacție atât de negativă în momentul în care v-ați publicat declarația de avere?

-Nu vorbim de breasla jurnalistică, ci doar de câțiva oameni din breaslă. Probabil din invidie și din cauza ipocriziei. Eu chiar am muncit ca jurnalist. Vă aduc aminte că ani mulți eram dimineaţa la ziar, la prânz la radio și seara în studioul de televiziune. Zilnic eram câte 3-4 ore în direct, scriam articole de ziar, predam la facultate, produceam și alte emisiuni. Iar emisiunile mele de radio și de televiziune au fost ani în șir în topul celor mai bune producții radio-tv din România, dacă ar fi să ne referim doar la „România în direct” de la Europa FM și la „100%” de la Realitatea Tv. Veniturile mele au fost pe măsura acestor performanțe. Cine a făcut presă, știe cât se muncește pentru o emisiune.

- De ce credeți că fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, a avansat în grad circa 2.000 de persoane și a ținut lista secretă? Asta îi făcea șantajabili?

- Oprea a dat cu sinecuri în stânga și în dreapta, crezând că așa își face prieteni. Și dacă ne amintim de episodul cu polițistul mort, când nimeni nu a dat știrea zile în șir, tragem concluzia că a avut mulți prieteni, nu? Inclusiv în presă. Referitor la a doua întrebare, nu cred că a fost vorba de șantaj, ci pur și simplu oamenii s-au vândut ieftin și le-a convenit o sinecură de acest tip. Eu, doamna Kovesi și Kelemen Hunor am avut puterea să cerem repunerea lucrurilor în ordinea lor firească. Mai sunt însă 1997 de cazuri, cel puțin 1997…

- Ce veți face dacă veți pierde?

- Nu voi pierde! Pentru că nu vorbim doar de un proiect politic al lui Robert Turcescu și al PMP, ci de faptul că cineva trebuie efectiv să oprească jaful. Toate semnalele primite în această perioadă confirmă această necesitate. Ne prăbușim, disoluția statului e evidentă, iar fără implicarea unei noi generații, de actul administrativ se alege praful. De tot, de toate. De asta strig: Deșteptarea, București, deșteptarea!

Carte de vizită

● Este un fost jurnalist român, fost realizator al emisiunii radio „România în direct”, al talk-show-urilor „100%” sau „Sub semnul întrebării”.

● În septembrie 2014, Robert Turcescu a provocat o furtună mediatică atunci când a explicat în direct la B1 TV că a fost ofiţer acoperit.

● Are două fete şi este căsătorit cu Oana Nuţu din 2014.

● În acest an s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară şi este candidatul partidului la Primăria Generală a Capitalei.