Robert Turcescu a lăsat jos rucsacul cu pietre. „Omul negru de serviciu am fost eu, prin propria-mi voință”

Robert Turcescu a lăsat jos rucsacul cu pietre. „Omul negru de serviciu am fost eu, prin propria-mi voință” Sursa: Arhiva EVZ

A fost sau nu a fost ofițer acoperit al unui serviciu de informații? Robert Turcescu face lumină în scandalul „rucsacul cu pietre”, în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Unul dintre subiectele discutate de Mirel Curea și Robert Turcescu în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, a fost scandalul „rucsacul cu pietre”. În urmă cu șase ani, Turcescu declanșa un scandal de proporții dezvăluindu-și identitatea de locotenent-colonel al Direcției de Informații a Armatei.

Dialogul dintre realizatorul emisiunii și invitatul său este savuros și edificator, în același timp.

Mirel Curea: „Ce-ai făcut cu rucsacul ăla cu pietre?”

Ne puteți urmări și pe Google News

Robert Turcescu: „E jos. E jos, demult”.

M.C.: „Ce-a fost povestea aia? Eu nu te-am crezut niciodată că ai fost ofițer acoperit al unui serviciu de informații, pentru că n-ai profilul. Și nici n-ai avut prestația de ofițer acoperit al unui serviciu de informații în presă. Eu sunt mâncat de d-ăștia, care chiar erau sifoane prin presă. N-ai fost așa ceva. Ce-ai vrut tu atunci? Doar să-l aperi pe Băsescu, să muți atenția de la el?”

R.T.: „Nu, am vrut să atrag atenția asupra unui fenomen de la acel moment, care n-a fost suficient investigat. Toți l-au înțeles fiecare cum au vrut. Mai ales că, hai să zicem așa, omul negru de serviciu am fost eu, prin propria-mi voință. Știu exact ce s-a întâmplat atunci și de ce am făcut lucrul acela.

Din cele 2500 de nume cu avansările făcute la acel moment de Gabriel Oprea, unele și din presă, și din politică, sunt încă activi în spațiul public în continuare. Fie că vorbim de ziariști, fie că vorbim de politicieni, fie că vorbim de artiști, fotbaliști ș.a.m.d.

Atunci, toată lumea a spus: „Domnule, cum de te-a făcut pe tine Oprea, te-a sărit de la absolvent la locotenent-colonel?” La fel cum a făcut-o pe doamna Laura Codruța Kovesi. La fel cum l-a făcut pe domnul Bogdan Chiriac, de la absolvent la colonel plin. Eu eram în formula de locotenent-colonel. Iar exemplele sunt mai mult decât numeroase.

Marele meu of la acel moment a fost următorul: acel personaj, din multe puncte de vedere infect, Gabriel Oprea, ar fi trebuit, la momentul la care a apărut acel scandal devoalat de Antena 3, să iasă public și să asume o poziție în legătură cu acel scandal. Pe modelul pe care l-a practicat și în scandalul Gigină, Dumnezeu să-l odihnească, a băgat capul în pământ ca struțul, el, marele general.

Era ministrul Apărării! Trebuia să iasă și să explice, „Uitați domnilor de la Antena 3 ce s-a întâmplat în legătură cu chestia asta. Așa mi-a venit mie la un moment dat. Pe unii i-am avansat, am făcut niște chestiuni de categoria asta. Țara trebuie să-i recompenseze ș.a.m.d”. Dar nu s-a întâmplat acest lucru, la acel moment”.

„Păi, și ce facem, domnul Turcescu?”/ „Ce să facem, doamna Kovesi?

Și totuși, de ce a ales Robert Turcescu să lase să se înțeleagă că ar fi ofițer sub acoperire, ofițer de informații?

„Păi, dacă te trezești într-o zi, că te anunță Antena 3 pe ecran că ești locotenent-colonel și tu zici, „Hup, ce sunt, mă? Ce SUNT, mă?” Înțelegi cum a fost povestea asta? După care vine ministrul Apărării și zice, „Da, l-am găsit în acte ca fiind acest lucru”.

Tu suni la Gabriel Oprea și întrebi „Băi, ce e cu chestia asta?” Și el spune, „Lasă, că o să ies eu să explic, nu trebuie să înțelegi nimic”. Și aștepți să explice. Și nu se întâmplă acest lucru. Și aștepți aproape un an de zile și nu se întâmplă acest lucru.

Eu am sperat, în acel moment și sper în continuare,... voiam să apară toate aceste 2500 de nume. Și mi se pare absolut firesc, la un moment dat. Pentru că, repet, unii oameni poate meritau aceste avansări, alții nu le meritau, alții nu știau. Că doamna Kovesi, care m-a și sunat după apariția acestui scandal, văzând că suntem în aceeași situație și Turcescu, și Kovesi, și Kelemen Hunor, atenție colonel de la absolvent, a zis, „Dar eu n-am știut de asta”. „N-am știut nici eu, doamna Kovesi”. „Păi, și ce facem, domnul Turcescu?” „Ce să facem, doamna Kovesi? Eu am scris un document prin care-i cer să retragă orice fel de chestii de genul acesta, da?”

Dar, după aceea, a rămas chestiunea, fotografia pe care a trucat-o Antena 3, punând-o atunci, cu Turcescu cu chipiul. N-am îmbrăcat în viața mea... Da, a fost la mișto, dar mama, săraca, în momentul în care m-a văzut pe ecran cu chipiul ăla de la Antena 3... N-am purtat chipiu niciodată, că n-am făcut armata. S-a speriat, săraca. Tata trăia la momentul acela. Mi-a zis „Ce-ai făcut, mă?”. „Ce să fac, nu știu ce s-a întâmplat cu ăștia...”. Asta era situația”, a dezvăluit fostul jurnalist.

„Aveam 14 ani la Revoluție. Cum să fi fost colaborator al Securității?”

Robert Turcescu a mai spus că ar fi vrut ca și ceilalți oameni avansați de Gabriel Oprea să fie intervievați de către ziariști, despre „momentul deconspirării”, așa cum este el.

„După care niște tâmpiți, că și asta e important, că probabil acolo am greșit în treaba asta, trebuia să explic mult mai bine lucrurile, au început să spună, „Domnule, ăsta a fost colaborator al Securității”. Bă, sunteți nebuni? Păi aveam 14 ani în 1989. Eu astăzi nici nu trebuie să completez când candidez, declarația aia că am colaborat sau nu am colaborat cu Securitatea.

După care au început unii și au zis. „Domnule, știi că în perioada anului 2009, de fapt, la confruntarea prezidențială, i-a ținut partea lui Băsescu. Le-am spus „Uitați-vă pe înregistrare, că nu știam cum să-l mai scot pe bietul Geoană la acel moment, din ghearele lui Băsescu”. Și se vede foarte clar.

Dar, sigur, eu nu acuz opinia publică, pentru că oamenii, într-adevăr, au rămas cu foarte multe semne de întrebare după acel episod. Și, în bună măsură, eu nemaiavând chef să tot explic lucrurile acestea, ei poate că au rămas cu multe semne de întrebare. Faptul că am deschis un subiect despre „acoperiții din presă”, cred că e în continuare (de interes, n.e.) Și astăzi discutăm despre așa ceva.

Oprea a justificat după aceea, târziu, chestiunea asta cum că Armata poate să facă - și există în lege, într-adevăr, era legală chestiunea - poate să facă astfel de avansări, în contextul în care se presupune că Armata ar avea nevoie, la un moment dat, de specialiști într-un anumit domeniu. Și-atunci, Turcescu era specialist în comunicare, Kovesi era procuror.

M-a enervat și că marea presă din România, foștii mei colegi, la un moment dat, n-a fost unul care să zică, „Hai să facem o investigație”. Turcescu, poate nu. Unii m-au iubit, alții m-au înjurat, dă-l deoparte. Dar eu n-am văzut marii ziariști stând cu doamna Kovesi, față în față: „Auziți, doamna Kovesi, explicați-ne și nouă episodul ăla cum ați ajuns locotenent-colonel?”. „Domnule Kelemen Hunor, vă rugăm foarte mult”. „Domnul Bogdan Chiriac, cum e domnule? Sunteți colonel. Mai sunteți? Aveți uniforma acasă? O îmbrăcați la paradă?”

O grămadă de politicieni. Domnul Cezar Preda, în comisia SRI, „Sunteți colonel. Cum e, domnul Preda?” Adică oamenii ăștia să fie întrebați și să explice versiunea lor. Poate aveau aceeași versiune cu a mea. „N-am știut, domnule”. Sau să zică „Da, domnule, am fost onorat””, a mai spus Robert Turcescu.