Robert Negoiță dă pomeni electorale din bani publici

Edilul sectorului 3 nu are bani pentru anveloparea blocurilor, dar se pregătește pentru campania din 2016 cu alimente și cărucioare pentru votanți. Nota de plată: 5,4 de milioane de euro.

În timp ce se plânge că nu are bani pentru anveloparea termică a blocurilor și se împrumută la bancă sau de pe piața liberă cu  100 de milioane de lei, edilul Robert Negoiță a aprobat acordarea de ajutoare sociale până la următoarele alegeri locale. Însă imediat ce hotărârea a fost votată, angajații de la Direcția de Asistență Socială a Sectorului 3 au primit directivă să nu accepte, în următoarea perioadă, cereri de ajutor social.

Concret, aleșii locali PNL și PDL au votat o propunere a primarului Negoiță, de acordare a unor ajutoare sociale constând în alimente,  dar și achiziționarea unor cărucioare, pe motiv că cei care primesc pomenile electorale   nu au cu ce să le ducă acasă.  Votată  luni, 31 martie, propunerea prevede că de acest ajutor, în cuantum de 120 de lei, vor beneficia minimum 5.000 de persoane și maximum 35.000. Mai mult, ajutorul se va acorda de două ori pe an, ceea ce înseamnă că fiecare beneficiar va primi alimente în cuantum de 240 de lei.

Ajutor până în 2016

Tot în documentul aprobat de aleșii locali mai scrie că acest ajutor se va acorda în perioada 2014- 2016, adică până în anul în care vor avea loc următoarele alegeri locale. Un simplu calcul arată că, pentru 35.000 de beneficiari, vor fi  alocate anual aproximativ 1,8 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că în 2014, 2015 și 2016 ar urma să se cheltuiească până la 5, 4 de milioane de euro.

Mai mult, fiecare beneficiar va primi câte un cărucior în valoare de 40 de lei, potrivit Hotărârii de Consiliu care nu a fost votată de aleșii locali democrat-liberali. Dacă se vor cumpăra cărucioare pentru 35.000 de persoane, edilul de la sectorul 3 va trebui să aloce de la bugetul  local  încă aproximativ 310.000 de euro.

Cine poate beneficia

Pot beneficia de ajutoare sociale constând în pachete alimentare - zahăr, făină, ulei - persoanele singure și familiile cu domiciliul stabil pe raza sectorului, aflate într-o situație de „criză”, potrivit hotărârii Consiliului, obținută de EVZ. Aleșii au votat și ce înseamnă situație de criză:

  • familiile cu un venit net lunar/membru de familie mai mic sau egal cu 700 lei;
  • persoană singură care a împlinit vârsta de 18 ani, se qospodărește singură și nu se mai află în intreținerea părinților;

În ceea ce privește stabilirea beneficiarilor, șefii sectorului se gândesc să facă anchete sociale, prin angajații de la Direcția Socială sau să angajeze o firmă pentru această operațiune.