Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că speră ca proiectul privind brăţările de supraveghere pentru persoanele arestate la domiciliu să fie pus în dezbatere publică în aproximativ o lună şi a admis că, indiferent de soluţiile tehnice implementate, costul nu va fi unul redus.
'Îmi cereţi un lucru greu de estimat în momentul de faţă, pentru că sunt şi aici soluţii tehnice diferite ce pot fi implementate şi, în funcţie de soluţia tehnică, vom putea avea şi un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranţă. (...) Sper ca în maxim o lună să putem avea un proiect gata de a fi pus în dezbatere publică', a afirmat Cazanciuc la plecarea de la şedinţa CSM.
El a precizat că, în prezent, proiectul de act normativ este în lucru Ministerul Justiţiei şi că este elaborat împreună cu Poliţia Română şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. 'Sunt mai multe aspecte de pus la punct atât din punct de vedere legal, cât şi tehnic. Într-un fel va trebui gestionată chestiunea pe arestul preventiv şi în alt fel pe executarea pedepselor. (...) Principala preocupare este să clarificăm la nivel normativ răspunderile în acest proiect: cine va implementa acest concep, în ce condiţii se poate implementa şi cu ce resurse. (...) Sunt mai multe variate ce pot fi avute în vedere. (....) Nu împiedică în niciun caz instanţele să pronunţe alte soluţii. (...) Experienţele în Europa sunt extrem de diverse. În jur de 15-20 de state din UE au implementat proiectul, unele cu succes, altele cu mai puţin succes. Este o chestiune de balanţă în acordarea resurselor pentru acest proiect', a subliniat Cazanciuc.
"Trebuie să fim foarte atenţi când vrem să implementăm un asemenea proiect"
Referitor la faptul că unele persoane arestate la domiciliu nu şi-au respectat obligaţiile, ceea ce ar determina urgentarea acestui proiect, ministrul Justiţiei a spus că, din contră, arată că autorităţile trebuie să fie atente în stabilirea mecanismului de implementare. 'Nu, asta ne arată că trebuie să fim foarte atenţi când vrem să implementăm un asemenea proiect. E un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revoluţionar dar trebuie foarte bine puşi la punct toţi paşii. (...) Din moment ce este în cod (n.r. - Codul de procedură penală), cred că România este pregătită să accepte o asemenea soluţie, dar trebuie să fim foarte atenţi cum trebuie să facem paşii concreţi. În momentul în care s-a luat o măsură şi cineva nu a respectat obligaţiile, trebuie foarte bine pus la punct mecanismul de revocare a unei asemenea măsuri', a explicat ministrul.
"Nu am luat în calcul ideea abrogării acestui articol"
El a mai susţinut că nu se pune în discuţie o eventuală abrogare a articolului care prevede brăţările de supraveghere. 'Nu am luat în calcul ideea abrogării acestui articol. Din contră, doar încercăm să punem la punct un mecanism care să funcţioneze, nu să fie doar un mecanism ce arată bine pe hârtie dar în practică să nu poată fi aplicat', a mai spus Cazanciuc. Măsura arestului la domiciliu a intrat în vigoare de la 1 februarie 2014, odată cu noul Cod de procedură penală.