Robert Cazanciuc, despre selecţia viitorului şef al DIICOT: "Nu există nici favoriţi, nici interferenţe politice"

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi că selecţia pentru funcţia de procuror şef al DIICOT este un proces "transparent" şi o competiţie "deschisă" pentru toţi procurorii, dând asigurări că nu există "nici favoriţi" şi "nici interferenţe politice".

"Am demarat un proces transparent, o competiţie deschisă, pentru ocuparea postului de şef al DIICOT. Vă adresez rugămintea de a participa la această selecţie, astfel încât, atunci când noul procuror şef va fi numit, să fiţi convinşi că a fost ales pe criterii de competenţă şi profesionalism. Vă asigur că viitorul procuror şef al DIICOT va fi ales doar din rândul celor care vor candida şi vă asigur că nu există nici favoriţi, nici interferenţe politice", a spus Cazanciuc, în discursul ţinut marţi cu ocazia prezentării raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014, citat de Agerpres.

  • Robert Cazanciuc a adăugat că această selecţie este un demers cât se poate de corect şi transparent faţă de toţi procurorii, "dar şi un mic test pentru sistem, un test care trebuie să arate că există profesionişti, buni manageri".

 

Anunțul ministerului

Ministerul Justiţiei (MJ) a anunţat, săptămâna trecută, demararea procesului de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT).

Potrivit MJ, procurorii care îndeplinesc condiţiile legale trebuie să depună documentele în susţinerea candidaturii până la 16 martie.

"Candidaţii procurori care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 54. alin.1-2 din Legea nr. 303/2004 vor depune în susţinerea candidaturii următoarele înscrisuri: C.V., conform modelului european, o scrisoare de intenţie (maxim 2 pagini), care să cuprindă o scurtă prezentare a candidatului, detalii relevante despre experienţa profesională (experienţă în activitatea managerială, în investigarea unor cauze complexe sau în activitatea judiciară), calităţile care îl recomandă pentru ocuparea funcţiei. Documentele sus menţionate vor fi transmise la Ministerul Justiţiei până la data de 16 martie 2015, procurorii urmând a fi invitaţi, începând cu data de 17 martie 2015, la un dialog cu ministrul justiţiei", a precizat MJ.