Demiterea lui Sorin Grindeanu de la șefia Executivului ar putea avea un efect de bumerang pentru Liviu Dragnea. Prin acțiunile sale împotriva premierului, liderul PSD încearcă să împiedice ascensiunea lui Grindeanu în interiorul partidului, a spus, pentru EVZ, politologul Cristian Pîrvulescu. Totuși, în încercarea de a-și consolida poziția de lider al PSD, Dragnea ar putea ajunge la mâna președintelui Klaus Iohannis care are ultimul cuvânt în desemnarea noului premier.
"Asistăm la transferul puterii de la reprezentanții poporului, Parlament, o instituție publică, la o instituție privată, PSD, care reprezintă interesele membrilor săi, pentru că dl Dragnea vorbește despre loialitate personală. Suntem în epoca feudală. Primul-ministru trebuie să fie loial președintelui partidului. Constituția nu prevede așa ceva, nu încă până la viitoarea modificare. Deci pentru moment primul-ministru este obligat să răspundă în fața Parlamentului și în fața poporului. Reproșurile care i se fac lui Grindeanu nu sunt legate de politică, ci de loialitate. E o mică problemă. Nefiind prevăzut în Constituție, loialitatea nu e un argument suficient pentru schimbarea unui prim-ministru. Deci va trebui să găsească niște motive serioase mâine, pentru a-i da un vot de neîncredere în Consiliul Executiv al partidului. Bine acum pentru retragerea sprijinului politic va fi suficientă autoritatea de care dispune Liviu Dragnea. Argumentele sunt mai puțin importante pentru că Grindeanu nu a reușit să-și consolideze poziția în interiorul partidului și atunci nu va avea loc o luptă politică. Ăsta este și motivul pentru care va fi schimbat: teama că încetul cu încetul, folosind pârghiile primului-ministru, Grindeanu va ajunge să aibă proprii săi susținători în partid. Și atunci se va încerca schimbarea lui Grindeanu cu o persoană mai puțin independentă sau dacă vreți dependentă, loială, în termenii d-lui Dragnea, de Liviu Dragnea" a spus, pentru EVZ, Cristian Pîrvulescu.
În opinia analistului politic, prin înlăturarea lui Sorin Grindeanu din funcția de premier, liderul PSD, Liviu Dragnea, se expune unui risc major și anume acela de a ajunge la mâna președintelui Klaus Iohannis, care a înregistrat "un succes personal" în urma întrevederii în Statele Unite cu Donald Trump. Pîrvulescu a adăugat că șeful statului nu "va abandona un asemenea moment și va ceda în prima secundă" persoanei pe care o va nominaliza Dragnea la șefia Executivului, în contextul demisiei lui Sorin Grindeanu.
"Nominalizarea premierului este făcută de președinte, nu de partid. Până la urmă cel care hotărăște este șeful statului, consultându-se cu partidele politice din Parlament, dar ținând cont și de situația socială și că în raport cu alegerile din 11 decembrie, când oricum președintele nu a acceptat automat propunerea PSD (Sevil Shhaideh - n.red.), acum a mai apărut ceva. Au apărut marile manifestații de protest din ianuarie-februarie și o scădere a încrederii în PSD, o divizare a societății. În plus, președintele vine acum după o vizită de succes, un succes personal, în Statele Unite. SUA erau folosite de Dragnea și de apropiații săi, în principal Trump, ca un argument împotriva lui Klaus Iohannis. Dragnea și-a făcut niște calcule înaintea vizitei lui Iohannis la Washington. Din punctul meu de vedere planul s-a schimbat radical. V-aduceți aminte daddy back home (referire la ce a scris Liviu Dragnea pe grupul PSD de whatsapp după reîntoarcerea din SUA – n.red.), când anunța că a venit cu sprijin clar din partea americanilor. Acum pe cine mai convinge? Iohannis nu a fost în calitate privată, ci în calitate oficială.
După declarațiile lui Trump privind statul de drept și lupta anticorupție, mă îndoiesc că președintele se va simți atât de slab încât să accepte orice propunere. Știu că la nivelul PSD se vorbește despre discuții purtate cu președintele Iohannis în acest sens, dar se sugerează că ar fi existat o consultare informală. Mi-e greu să cred însă că președintele va abandona un asemenea moment și va ceda în prima secundă. Deci PSD riscă foarte mult", a explica, pentru EVZ, Cristian Pîrvulescu.
Analistul politic s-a exprimat și asupra înlocuitorului lui Sorin Grindeanu în fruntea Executivului.
"Vă dau o propunere posibilă și s-a mai vorbit despre domnia sa ca prim-ministru. Dl. George Maior (fost șef al SRI și actual ambasador în SUA - n.red.), că tot s-a evidențiat în pregătirea vizitei președintelui în Statele Unite. Este o variantă posibilă de tehnocrat care vine dinspre PSD", a precizat Pîrvulescu.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE, scârțâie
Deși Liviu Dragnea a anunțat că invitarea UDMR la guvernare ar fi o variantă pe care o ia în calcul, liderul PSD nu are garanții că acest lucru va deveni realitate.
"PSD are matematic discutând o majoritate scurtă, de 51, nici măcar 52%, și că a pierdut deja parlamentari, mai ales la ALDE, dar nici mulți pesediști nu sunt foarte fericiți. Ce garantează, spre exemplu, că UDMR va susține din nou PSD sau minoritățile? Pe de altă parte, persoanele discutate pentru ocuparea poziției de premier sunt absolut insginifiante, ori un prim-ministru este cel mai puternic om din România. El trebuie să aibă și forță politică pentru a putea conduce. S-ar putea să fie doamne drăguțe despre care se discută și chiar foarte capabile, dar mnu are nicio legătură cu funcția de prim-ministru și revin asupra problemei loialității", a afirmat politologul.
Dragnea, riscă pierderea șefiei PSD
În eventualitatea în care Sorin Grindeanu refuză să-și dea demisia de la șefia Guvernului, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea poate opta pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Cu toate acestea, liderul PSD nu are garanția că aceasta va trece, riscând astfel chiar pierderea șefiei partidului, a explicat analistul Cristian Pîrvulescu.
"Dragnea va încerca să obțină un vot de neîncredere în Guvern și apoi să se dea libertatea să discute care este varianta pe care va merge. Grindeanu nu-și va da demisia. Dragnea va încerca să obțină demisia Guvernului, dar dacă Guvernul nu-și va da demisia, va trebuie să o facă prin moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate pica și atunci dl Dragnea este invalidat de votul parlamentarilor săi și riscă să piardă președinția. Deci este foarte riscant ceea ce încearcă să facă dl Dragnea, dacă Grindeanu nu se retrage", a concluzionat politologul.