RISCURILE care se află la ORIZONT dacă Iohannis REFUZĂ REVOCAREA lui Kovesi. „România MERGE către ideea regimurilor TOTALITARE”

După decizia CCR care îl obligă, practic, pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a apărut ideea în spațiul public pentru organizarea unui referendum privind această problemă. Perspectiva a fost înaintată și de fostul președinte Traian Băsescu. Din punctul de vedere al președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, acesta este un grav atac la adresa ordinii constituționale.

Vineri, la Digi 24, Tăriceanu a fost întrebat ce părere are despre un referendum cerut de Iohannis privind finalitatea menționată de decizia Curții și a răspuns: „Nu se poate așa ceva!”, susținând că acesta nu este un mecanism prin care să se poată schimba prevederile Legii Fundamentale.

 

„Practic, este o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii. Adică, ce să facem? Să învingem decizia Curţii cu un referendum. Până la urmă, aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim o democraţie parlamentară şi să trecem la un sistem de democraţie referendară, adoptăm prin referendum o serie de decizii. Nu se poate aşa ceva. Nu cred că aceasta este modalitatea, dacă nu ne convine o decizie, nu ne convine o prevedere constituţională care trebuie aplicată atunci încercăm să schimbăm”, spune Tăriceanu.

Printr-o astfel de măsură, mai ales propusă de Iohannis, România ar trece „către ideea regimurilor totalitare”.

Problema de fond pare să fie aceeași: interferența politicului în justiție, susține Tăriceanu, pe care Parlamentul a încercat să o corecteze prin modificările aduse Legilor justiției, însă reacția a fost mereu una negativă din partea Opoziției.

Reamintim faptul că, la 30 mai, Curtea Constituţională a decis că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

„Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi”, arăta CCR.