Risc uriaș pentru cei care fumează țigări electronice. Ce este "ceața mentală"?

Risc uriaș pentru cei care fumează țigări electronice. Ce este "ceața mentală"?

Studii științifice cât se poate de serioase demonstrează că țigările electronice reprezintă un mare pericol. Fumatul de țigări electronice, cunoscut și sub numele de vaping, declanșează în creierul uman o reacție numită “ceață mentală“.

Potrivit savanților americani de la Universitatea Rochester această “ceață mentală“ afectează concentrarea, memoria și luarea deciziilor. Cercetarea a arătat că problemele apar atât la adulți, cât și la adolescenți. Cei mai afectați sunt, însă, copiii care încep să vapeze înainte de vârsta de 14 ani.

Studiul demonstrează clar, de altfel, că vapaingul nu este o alternativă sigură. „Studiile noastre se adaugă dovezilor că vaparea nu ar trebui considerată o alternativă sigură la fumatul de tutun”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Dongmei Li de la Universitatea din Rochester, New York.

Au fost studiate 900 000 de persoane

Concluzia la care au ajuns savanții merită să fie luată în seamă, pentru că are la baza o cercetare de-a dreptul titanică. Astfel, savanții au analizat comportamentul a 900.000 de americani. Mai mult, trebuie spus că cercetarea este prima care investighează o legătură între vaping și “ceața mentală”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alertă mondială! Rusia încearcă să transforme virusuri mortale în arme apocaliptice

S-a descoperit astfel că cei care vapează sau fumează experimentează astfel de probleme într-un procent  semnificativ mai mari decât cei care nu au astfel de vicii. Mai mult, copiii care au început să vapeze între opt și 13 ani au fost chiar mai vulnerabili decât cei care au început după 14 ani.

Savanții susțin că adolescența este o perioadă critică pentru dezvoltarea creierului, în special pentru funcțiile mentale de ordin superior, cum ar fi atenția, învățarea și memoria. Acest lucru înseamnă că copiii și adolescenții sunt într-un pericol mai mare ca nicotina să le inducă  modificări ale creierului, a explicat profesorul Li.

Marea Britanie dă lovitura după Brexit. Redevine o mare putere globală!

Cercetătorii americani susțin, de altfel, că țigările furnizează organismului la fel de mult sau chiar mai multă nicotină decât țigările, în ciuda faptului că nu conțin mulți alți compuși periculoși care se găsesc în tutun, a spus ea.

Risc enorm în ce privește bolile de inimă

Vapingul este la fel de rău ca fumatul și în ceea ce privește riscul de a dezvolta boli de inimă. Mai precis, provoacă leziuni semnificative vaselor de sânge în același mod ca fumatul țigărilor tradiționale. Vasele de sânge devin mai rigide și mai puțin eficiente la vapori și la persoanele care vaporizează și fumează, comparativ cu nefumătorii. Se știe că arterele și vasele de sânge rigide cresc riscul de a dezvolta boli de inimă, scrie ziarul britanic Daily Mail.

Alertă în SUA. Adepții teoriei conspirației, gata să declanșeze atentate sinucigașe!