Rinocerii. Se pregătesc funii și târnăcoape pentru statuile președinților SUA

Rinocerii. Se pregătesc funii și târnăcoape pentru statuile președinților SUA

După personalitățile confederate, a venit rândul efigiilor conducătorilor națiunii americane să fie amenințate de vandalismul la originea căruia se află mișcarea Black Lives Matter.

Pentru că, dacă Jefferson a fost unul dintre autorii Declarației de Independență, a fost și proprietarul a peste 600 de sclavi și a estimat că afro-americanii erau inferiori albilor, potrivit site-ului fostei sale plantații, care a devenit muzeu, în Monticello, în Virginia.

„Multe dintre statuile sale ar trebui eliminate”, a spus Shannon LaNier, pentru Newsweek, săptămâna trecută. Este unul dintre descendenții lui Sally Hemings, un sclavă cu care Thomas Jefferson a avut mai mulți copii.

Vederea statuilor „ale stăpânului strămoșilor tăi sclavi, ale unui criminal sau ale unui suprematist alb” este „o durere dincolo de imaginat” pentru mulți afro-americani, a explicat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici tatăl națiunii americane și primul său președinte, George Washington, nu este de neatins, deoarece deținea peste o sută de sclavi pe plantația sa din Mont Vernon, la sud de capitala federală care îi poartă numele.

„Plasarea unei statui în spațiul public este o formă de venerație, iar mulți oameni se întreabă astăzi de ce venerăm oameni care au deținut sclavi”, spune Carolyn Gallaher.

Pentru ea, chiar dacă exsistă distincția  dintre generalul Lee și Jefferson și Washington, „toți dețineau sclavi, asta este ceea ce-i deranjează cel mai mult oamenii”.

Gallaher subliniază că mai mulți eroi ai independenței au pus sub semnul întrebării „moralitatea sclaviei”.

Daniel Domingues, profesor asociat de istorie la Rice University din Houston, a spus că „fiecare monument al lui Jefferson trebuie pus în context cu o placă explicativă sau un panou explicativ”.

Mai expeditiv, orașul New York va retrage o statuie a celui de-al 26-lea președinte american, Theodore Roosevelt, amplasată la intrarea în Muzeul American de Istorie Naturală, din cauza opiniilor sale considerate colonialiste și rasiste, decizie puternic criticată de Donald Trump.

Statuia de bronz îl arată pe „Teddy” Roosevelt așezat pe un cal deasupra unui afro-american și a unui indian care merg pe jos alături de el.

Muzeul a explicat, duminică, că „reprezentarea personajelor africane și amerindiene și poziționarea lor în acest monument este rasistă”.

După cum reamintește muzeul, Teddy Roosevelt era considerat un ecologist progresist la începutul secolului XX, dar a apărat și opiniile rasiste.

„Unde este linia: de la Gandhi, până la George Washington?”, a declarat ,luni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Donald Trump, un apărător ferm al monumentelor confederate, a estimat că dispariția lor va „sfâșia în bucăți” istoria și cultura americană.

„Am autorizat autoritățile federale să-i aresteze pe cei care vandalizează și distrug monumente, statui sau orice proprietate aparținând statului american”, a scris, marți, pe Twitter, Trump,  amintind că pedeapsa poate ajunge până la la „10 ani de închisoare”.

Urmărirea penală a protestatarilor poate fi retroactivă și „nu se vor face excepții”, a spus președintele american.