Evenimentul Zilei > International > Rifaat al-Assad, unchiul lui Bashar al-Assad, condamnat în Franţa. Şi-a clădit un imperiu de sute de milioane de euro. FOTO
Rifaat al-Assad, unchiul lui Bashar al-Assad, condamnat în Franţa. Şi-a clădit un imperiu de sute de milioane de euro. FOTO

Rifaat al-Assad, unchiul lui Bashar al-Assad, condamnat în Franţa. Şi-a clădit un imperiu de sute de milioane de euro. FOTO

Fostul vicepreședinte al Siriei, în vârstă de 84 de ani, care trăiește în exil din 1984, a fost găsit vinovat de „spălare de bani, delapidare a fondurilor publice siriene și evaziune fiscală agravată”.
Curtea de Apel din Paris a confirmat joi condamnarea lui Rifaat al-Assad, unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, la patru ani de închisoare pentru construirea frauduloasă a unor active în Franța evaluate la 90 de milioane de euro.
Aceste este acuzat de deturnarea de fonduri publice în Siria, spălare de bani și construirea unui vast portofoliu imobiliar în Franța, cu câștiguri obținute prin mijloace ilegale.

Toate bunurile imobile în cauză confiscate de instanțe

Un tribunal din Paris, în iunie 2020, a respins acuzațiile împotriva lui Assad pentru perioada 1984-1996, dar l-a găsit vinovat de spălare organizată a fondurilor delapidate din bugetul public sirian între 1996 și 2016. De asemenea, a fost condamnat pentru fraude fiscale.

Fost vicepreședinte al Siriei, Assad și-a părăsit țara de origine în 1984, după ce a organizat o lovitură de stat eșuată împotriva fratelui său Hafez, care a condus Siria din 1971 până în 2000.

Rifaat al-Assad a apelat imediat la Curtea Supremă. AFP / Ramzi Haidar

La fel ca în prima instanță, el vede confiscate de instanțe toate bunurile imobile în cauză. După ce a ajuns în Europa, stilul de viață generos al lui Rifaat al-Assad, patru soții și 16 copii, au ridicat autorităților suspiciuni cu privire la modul în care a obținut banii.

Guardia civilă a efectuat o percheziție la Marbella pe 4 aprilie 2017 ca parte a unei anchete lansate în Franța și vizând în special Rifaat al-Assad, unchiul președintelui sirian Bashar al-Assad

Averea din Franța: două case în cartiere pariziene scumpe, o fermă, aproximativ 40 de apartamente și un castel

În acest caz, justiția a confiscat două conace, zeci de apartamente la Paris, o moșie cu castel și o herghelie în Val-d’Oise precum și birouri în Lyon, la care se pot adăuga 8,4 milioane de euro corespunzătoare bunurilor vândute.

Aceste active erau deținute de Rifaat Al-Assad și de rudele sale prin companii din Panama, Liechtenstein și Luxemburg.

Assad și familia sa au construit, de asemenea, un portofoliu imens de proprietăți în Spania, evaluat la aproximativ 695 milioane de euro, care au fost confiscate de autorități în 2017.

Bashar al-Assad

Această fotografie oferită de pagina de Facebook a președinției siriene la 30 martie 2021 prezintă întâlnirea președintelui Bashar Al-Assad cu membrii guvernului la Damasc

Avocații lui Assad, care au primit Legiunea de Onoare a Franței în 1986 pentru „serviciile prestate”, au insistat că toți banii săi au o origine legală.

Cazul francez împotriva lui Assad a început cu un proces introdus în 2013 de grupul de campanie anticorupție Sherpa.

Calificând verdictul de joi drept „încurajator”, Sherpa a afirmat într-o declarație că speră că instanțele vor intensifica de acum lupta împotriva fondurilor ilicite depozitate în Franța. Inculpatul a lipsit din cele două procese, din motive medicale, potrivit apărării sale, scrie france24.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: