Ridicarea monitorizării CE nu se vede la orizont

Raportul Comisiei Europene pe justiţie observă că, în ultimul an, România nu a menţinut ritmul reformei, înregistrând doar rezultate limitate.

Oficialii de la Bruxelles şi Bucureşti au evitat să avanseze o dată pentru ridicarea monitorizării Comisiei Europene (CE) pe justiţie. Există motive de precauţie.   Raportul intermediar al CE, publicat ieri, remarcă lipsa de progrese a reformei în justiţie şi sancţiunile prea uşoare date de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt. Evaluarea completă a progreselor, concluziile şi recomandările politice vor fi incluse abia în raportul din vară.

Principala observaţie a documentului tehnic prezentat ieri e că „România nu a fost în măsură să menţină dinamismul reformei pe care îl obţinuse până la jumătatea lui 2009”. „Ultima perioadă electorală a dus la amânarea dezbaterii parlamentare privind proiectele de Coduri de Procedură Civilă şi Penală, adoptarea acestora reprezentând următoarea etapă vitală în procesul de reformă”, observă Comisia.

Sentinţe prea uşoare

Raportul oferă note bune ANI şi DNA şi observă, totodată, că rezultatele procurorilor „încep să se regăsească şi la nivelul instanţelor, numărul total al condamnărilor definitive crescând cu o treime în 2009 comparativ cu 2008”.

Se observă totuşi că sancţiunile în cazurile de corupţie la nivel înalt „par în continuare prea uşoare şi nedisuasive”. În context, documentul oferă exemplul dosarului „Romsilva”, în care învinuiţii au fost achitaţi definitiv, şi exprimă îngrijorarea Comisiei privind acţiunile juridice iniţiate într-o serie de cazuri similare.

Raportul insistă şi pe problema resurselor umane în sistem. „Creşterea de două ori mai mare a numărului de pensionări în rândul magistraţilor în 2009 a compensat numărul mare de recrutări şi a produs un sold negativ semnificativ la nivel de personal. (...) Protestele judiciare din septembrie au acutizat întârzierile şi se consideră că au contribuit la creşterea semnificativă a numărului de cazuri pendinte”.

Cazul „Voicu”, analizat la vară   Guvernul de la Bucureşti şi-a propus, ca şi în 2009, să obţină ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie. Perspectiva unui succes nu e însă clară.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat ieri că Bruxelles- ul nu poate stabili o dată pentru ridicarea monitorizării şi a subliniat că aceasta depinde de îndeplinirea obiectivelor asumate de România. Poziţia precaută este împărtăşită de consilierul prezidenţial pe afaceri europene Leonard Orban. „Sper ca Mecanismul să fie finalizat, dar nu vreau să ofer un orizont de timp”, a spus Orban.

Întrebat dacă dosarul „Cătălin Voicu” va intra în atenţia Comisiei pentru raportul din vară, fostul comisar UE a declarat: „În mod sigur, cazul va fi analizat odată cu toate implicaţiile de rigoare pentru instituţiile statului”.