Rezultatele alegerilor de duminică, urmărite în timp real

Vot, alegeri. Sursa Foto: AEP

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică vor putea fi urmărite în timp real, continuând inițiativa introdusă la primul tur al alegerilor prezidențiale. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Institutul Național de Statistică (INS) au dezvoltat un sistem informatic special pentru acest scop.

Cum funcționează sistemul STS

După ora 21:00, procesele-verbale și materialele de vot sunt trimise la birourile electorale județene, verificate și încărcate imediat în platformă. Rezultatele sunt afișate instantaneu pe site-urile Biroului Electoral Central și AEP, fiind accesibile publicului.

Cetățenii pot urmări evoluția voturilor de la alegerile parlamentare pe site-urile prezenta.roaep.ro și voting.roaep.ro, care includ reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parțiale și finale. Acestea vor fi active pe durata desfășurării alegerilor, contribuind la un proces electoral transparent.

Pentru alegerile din acest an, STS a pregătit peste 46.000 de persoane și a furnizat infrastructura tehnică necesară, inclusiv echipamente de rețea, tablete și telefoane, garantând buna desfășurare a procesului electoral.

Alegeri. Sursa foto: Facebook / Autoritatea Electorală Permanentă

31 de partide și organizații intră în cursa pentru parlamentare

Nu mai puțin de 31 de partide și alianțe politice, alături de 19 organizații ale minorităților naționale, luptă pentru cele peste 400 de mandate din Senat și Camera Deputaților, la alegerile parlamentare care au loc în această duminică. În total, peste 8.000 de candidați sunt în cursa pentru un loc în Legislativ.

În afară de partide, pentru mandate în Legislativ concurează și organizațiile minorităților naționale. 19 grupuri ale minorităților au intrat în cursă, potrivit Biroului Electoral Central, printre care Uniunea Elenă din România, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și Federația Comunităților Evreiești din România, au propus 58 de candidați pentru Camera Deputaților. Acestea sunt scutite de pragul electoral, având garantat un loc în Parlament dacă obțin suficiente voturi pentru a demonstra susținerea comunității pe care o reprezintă.