Rezultate Evaluare Naționala 2018. Cum s-au descurcat elevii și care este procedura de contestații

Rezultate Evaluare Naționala 2018. Cum s-au descurcat elevii și care este procedura de contestații

Rezultatele la evaluarea naţională vor fi făcute publice marţi în centrele de examen şi în aceeaşi zi, până la ora 20.00, vor fi depuse contestaţiile, potrivit calendarului aprobat de MEN.

Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie. Un număr de 154.956 de absolvenţi ai clasei a VIII-a s-au înscris la evaluarea naţională în întreaga ţară, conform situaţiei centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În Bucureşti s-au înscris să participe la evaluarea naţională 13.933 de candidaţi.

Probele au fost monitorizate audio-video.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută la evaluarea naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională este criteriu principal pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Formula de calcul a mediei de admitere la liceu 2019 este:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor V-VIII;

EN = media generala obtinuta la examenul de evaluare nationala, clasa a VIII-a

Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Repartizarea la liceu se face ordonând candidații în județul unde s-au înscris în mod descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.

Fiecare candidat va fi repartizat, în funcție de media de admitere, la prima opțiune pusă în fișa de admitere. De aceea, ordinea opțiunilor de pe fișă este semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

Pe fișa de înscriere trebuie înscris codul liceului aflat în broșura de admitere. Această broșură poate fi găsită pe site-ul inspectoratului și la școala unde a învățat elevul. Conform planificării stabilite de comisia din şcoală, în perioada 4-8 iulie 2019 părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.