Raluca Turcan i-ar lua locul Alinei Gorghiu la șefia PNL

Raluca Turcan i-ar lua locul Alinei Gorghiu la șefia PNL

PNL trece printr-un vid de putere, după ce președintele Alina Gorghiu și-a depus mandatul. Majoritatea liderilor nu au vrut să-și asume repunerea partidului pe șine. Raluca Turcan s-a cerut interimară. Decizia se ia azi

Alina Gorghiu a convocat, ieri seară, la sediul PNL din București, 20 de lideri județeni care au obținut un scor peste media națională la parlamentare pentru a decide cine va asigura interimatul la șefia formațiunii până la Congresul din februarie 2017. Gorghiu a recunoscut victoria PSD și a anunțat ieri că renunță la șefia PNL, spunând că-și va depune mandatul. Astăzi, Biroul Politic Național trebuie să numească un președinte interimar până la Congres, programat peste aproximativ două luni.

Aseară, la închiderea ediției, liberalii erau strânși întro ședință cu scântei. Proaspăt demisionară, Alina Gorghiu era în cărți să rămână președinte interimar al PNL până în februarie, când ar urma să fie ales un nou președinte. Scenariul a picat însă. Gorghiu refuză în ruptul capului să fie scoasă țap ispășitor și vrea ca întreaga conducere să plece din fruntea partidului o dată cu ea, susținând că eșecul este unul colectiv. În schimb, v i c e p r e ș e - dintele PNL Raluca Turcan a insistat să fie aleasă ea președinte interimar. Ea a invocat faptul că vine din Sibiu, organizație care a reușit să înregistreze un scor peste PSD. „A fost foarte fermă. A insistat”, au declarat surse PNL pentru EVZ. Europarlamentarul Daniel Buda a fost un alt nume luat în calcul. În ședință s-a propus și o conducere interimară formată din patru-cinci persoane.

Totodată, liberalii au discutat despre varianta ca Emil Boc să preia PNL la primăvară, la Congres, acesta fiind unul dintre ultimele locomotive electorale ale partidului. Scenariul ar fi ca PNL să fuzioneze cu PMP și USR sub umbrela Partidului Popular, susținut de PPE, și să atace alegerile prezidențiale din 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demisii în lanț

Mai mulți lideri de fialiale și-au anunțat ieri demisiile. Șeful organizației Olt, Gigel Ştirbu, a anunțat, ieri, că își va depune mandatul, azi, în BPN al PNL. Alți liberali din conducerea centrală care vor demisiona din funcțiile pe care le dețin sunt secretarul general Ilie Bolojan, președintele PNL București, Cristian Bușoi și prim-vicepreședintele organizației din Capitală, Adriana Săftoiu. Potrivit surselor EVZ, Bușoi nu ar vrea însă să plece.

Preşedintele interimar al PNL Covasna, Codruţ Opaiţ a anunțat că simte nevoia de a se îndepărta pentru o vreme de viaţa politică. Potrivit acestuia, în partid „e o mare amărăciune și tensiuni care vor izbucni”.

Liderul PNL Călărași propune un interimar autoritar și nu musai performant în alegeri. „Mâna de fier care ne-a lipsit ”, a punctat el. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, cere demisia tuturor liderilor de filiale, care au scos sub 30%, inclusiv a sa.

Cum au petrecut liberalii prima zi după înfrângere

Luni dimineața, la o zi după alegeri, în sediul PNL nu găseai niciun liberal. Departamentul de comunicare anunțase încă de la ora 9.00, o posibilă conferință de presă a Alinei Gorghiu la 12.00. Mulți jurnaliști sosiseră la sediul PNL mai devreme. După mai bine de oră și jumătate de așteptare în care niciun liberal n-a vizitat sediul, ei s-au dus la Modrogan 22, unde în ziua alegerilor PNL a făcut numărătoarea paralelă și unde Gorghiu, Blaga și Bușoi discutau despre cum să atenueze lovitura primită de PNL la alegeri și să mențină stabilitatea în interiorul partidului. După un timp, Gorghiu a ieșit din clădire. Îmbrăcată într-o jachetă de iarnă neagră, asortată la culoare cu aceiași ochelari cu rame mari și cu părul desfăcut încerca să mascheze oboseala și desnădejdea cu un aer jovial. Ea i-a anunțat pe reporteri că în curând va face o declarație de presă apoi s-a îndreptat spre sediul din Modrogan nr. 1.

Gorghiu vrea unitate în PNL

Simțind că gestul ei de a face un pas în spate de la șefia PNL ar duce la conflicte interne, Alina Gorghiu i-a îndemnat pe liberali să rămână uniți. „Mi-aş dori ca toţi colegii mei să rămână uniţi în această formulă. Îmi doresc să devenim o opoziţie puternică la PSD pentru că, chiar dacă astăzi vedeţi un PSD la procentele pe care le-au obţinut în alegeri şi sunt foarte multe, vă asigur şi sigur veţi constata din istorie că PSD face şi multe alte lucruri mai neplăcute la guvernare”, a spus Gorghiu, în conferința de presă care a început cu două ore mai târziu decât fusese anunțată inițial. Ea a încercat să liniștească apele tulburi în care se scaldă PNL după scorul dezastruos la parlamentare, asigurânduși colegii că va fi alături de ei. „A fost o onoare să colaborez cu toţi din interiorul partidului, cu colegii mei şi o să-i asigur că o să fac asta în continuare indiferent de poziţia pe care o voi ocupa în PNL”, le-a transmis Gorghiu colegilor de partid.

PNL monitorizează atent PSD

Gorghiu a anunțat că PNL va face o opoziție acerbă social-democraților „Vă asigur că-i vom monitoriza atent şi că ştim noi, cei din PNL, să facem opoziţie aşa cum trebuie şi când trebuie. Am convingerea că vom depăşi acest şoc electoral, acest rezultat deloc bun pentru PNL şi vom merge mai departe”, a afirmat Gorghiu. La scurt timp după conferința de presă, Gorghiu a plecat împreună cu Adriana Săftoiu cu care de altfel s-a sfătuit pe tot parcursul zilei

Prima demisie

Preşedintele PNL Lugoj, Claudiu Alexandru Buciu, este primul liberal care a demisinat din funcție, imediat după ce exitpoll- urile au anunțat victoria detașată a PSD la alegerile parlamentare de duminică. În vârstă de 39 de ani, Buciu și-a depus demisia luni, deși Lugojul a fost singurul oraș din România unde liberalii au obținut un scor mai mare decât la alegerile locale. „Asta trebuie să facă și doamna Gorghiu: a declarat că dacă nu facem guvernul demisionează. PNL a luat bătaie din cauza lipsei de lideri și a conducerii din București. PNL are nevoie de un lider adevărat”, a declarant, pentru EVZ, Buciu. (Georgeta Petrovici)