La brațul fiului Sorin, generalul Marin Dragnea, președintele Asociației veteranilor din cel de-a doilea război mondial și-a făcut apariția la centru de votare de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, ieri, în jurul orei 11
În ciuda vârstei, nimic din prestanța militarului de altă dată nu părea știrbită, soarele blând mângâind cocarda ce cu onor o purta pe haină. Generalul ne-a oferit câteva cuvinte cu un glas ferm: „Sunt unul dintre supraviețuitorii celui deal doilea război mondial. Am luptat de la București la Stalingrad și de la Stalingrad la porțile Vienei. M-am bătut și cu nemții și cu rușii. Am venit să votez astăzi pentru binele poporului român, pentru binele țării, dar și al celor care și-au vărsat sângele pe câmpul de luptă, veteranii și invalizii de război, cei care mai trăim și astăzi, adică vreo 15.000 de suflete. Eu am fost rănit a doua oară în operația Oradea- Debrecen, pe 12 octombrie 1944, la brațul stâng. Pe care mi l-a salvat la Oradea actualul profesor Ioan Pop de Popa, care pe atunci era voluntar, tânăr, doar felcer. Eu am acum 94 de ani și nu mă grăbesc.”
„Politicienii trebuie să aibă suflet de român”
Între timp, prin curtea liceului se perindă tot mai mulți oameni. Majoritatea în vârstă, escortați de persoane mai tinere sau ținându-se de mâinile tremurânde ale partenerilor. Generalul se îndreaptă agale spre ieșire când, la un moment dat, exclamă plin de surpriză: „Veniți, veniți să vi-l prezint pe cel care mi-a salvat brațul!” Și chiar așa, împreună cu soția, sosea prof. dr. Ioan Pop de Popa, cel care a efectuat prima operație pe cord deschis din România, în 1973, dar și cel care acum 72 de ani, la Oradea, îl opera pe generalul Dragnea. „Am venit ca cetățean al acestei țări să votez un parlament care să-i respecte pe români, să realizeze fericire, bunăstare. Prosperitatea statului nostru. Am încredere în neamul nostru românesc, cu o vitalitate deosebită, cu gene cum foarte puțini au, iar perenitatea și ereditatea noastră în istorie a demonstrat că putem face lucruri minunate. Aici ne-am întâlnit, întâmplător, două generații de veterani de război. Președintele Dragnea și cu mine, generația mai tânără, dar tot în vârstă, am 89 de ani, dar tot cred că lucrurile se vor aranja în România. Politicienii trebuie să aibă suflet de român, să nu uite rădăcina asta a românismului,” ne-a mărturisit prof. Popa după o îmbrățișare emoționantă cu fostul său pacient.
Incidente electorale. Preşedinte de secţie beat, altul amendat şi îndepărtat, ştampile puse pe foc
- Preşedintele secţiei de votare din comuna Beciu – Teleorman a fost reclamat de persoane din Biroul Electoral de Circumscripţie că era în stare de ebrietate.
- Un bărbat din comuna vasluiană Pungeşti, este suspectat că a votat duminică la două secţii de pe raza localităţii.
- În Ghimpați, judeţul Giurgiu, la ora 9 erau înregistrate 84 de cereri pentru urna mobilă. Observatorul a însoțit membrii biroului electoral și a identificat că echipa cu urna mobilă a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile.
- Preşedintele unei secţii de votare din comuna Rotunda, Olt, a fost amendat, cu suma de 4.500 de lei şi îndepărtat din secţia de votare pentru că a postat pe un site de socializare imagini cu candidaţii unui partid politic.
- Locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare 96, situată în incinta Şcolii nr. 2 din Bârlad, a fost luat din secţie, cu ambulanţa, după o criză de epilepsie.
- La secţia de votare 728 din comuna Voineşti-Iaşi a fost înregistrat un vot multiplu, o femeie fiind prinsă votând şi în locul soţului.
- Biroul Electoral Judeţean Alba a dispus retragerea unor postări sponsorizate de pe Facebook. Liberalii au continuat propaganda electorală şi sâmbătă, publicând anunţuri care îndemnau internauţii la votarea candidaţilor PNL.
- La una din cele cinci secţii de votare din localitatea Poşta Câlnău, Buzău, ştampilele au fost aruncate pe foc cu ambalajele de la buletinele de vot.
- În judeţul Teleorman poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, după ce a avut loc un conflict între preşedintele unei secţii de votare şi un cetăţean cu domiciliul în Bucureşti care dorea să voteze în acea secţie, deşi nu avea dreptul. (Roland Cătălin Pena)
Dorin Cioabă a binecuvântat comunitatea
Regele romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, a declarat ieri, la ieşirea de la urne, că a ales cei mai buni parlamentari. „După ce am jurizat şi am ales cel mai bun cârnaţ tradiţional, eu cred că am ales şi cei mai buni parlamentari. Astăzi (duminică – n.red.) numai lucruri bune am făcut şi Domnul să binecuvânteze întreaga comunitate”, a spus Dorin Cioabă. El a mers să voteze cu un alai şi cu steaguri cu însemne ale comunităţii rome. Înainte, el a ales familia de etnie romă din Sibiu care a făcut cel mai bun cârnat tradiţional. Întrebat dacă a ales mai bine după ce a mâncat din mai multe platouri cu produse tradiţionale din porc, Dorin Cioabă a răspuns că „a putut gândi mai bine”.
FOTO;Cioabă s-a dat din nou în spectacol FOTO: AGERPRES
Iohannis a votat la Bucureşti pentru o Românie puternică. Soţia sa, la Sibiu, pentru o Românie bucuroasă
E puțin trecut peste ora 9.00. În curtea liceului „Jean Monnet” din Capitală, intră președintele Klaus Iohannis. Zâmbește larg și, după ce îi salută pe toți membrii secției de votare, se oprește în fața grupului de jurnaliști.
„Ați votat toți?”, se interesează șeful statului. Intră apoi în cabina de vot, de unde iese fix după cinci secunde. „Personal, am votat pentru o Românie prosperă şi puternică”, spune Klaus Iohannis, subliniază că votul pentru Parlament este unul foarte important și pleacă.
Un bătrânel care tocmai votase, rămâne blocat când dă cu ochii de Iohannis. Sprijinit în baston, nici nu intra, nici nu ieșea din secția de votare, blocând accesul. Cameramanii l-au ajutat să iasă.
La orele prânzului, a votat și soția președintelui, dar la Sibiu, pentru că acolo are domiciliul pe actul de identitate. Carmen Iohannis a votat pentru „o Românie de care să ne bucurăm şi în care să ne găsim bucuria”.
Cioloș vrea o țară care să meargă bine
Premierul Dacian Cioloş a fost ieri dimineață la Zalău, unde a votat la primele ore ale dimineții.
El a subliniat că este important să iasă cât mai multă lume la vot, indiferent de opţiunile politice. „Avem cu toţii datoria să încercăm să facem ca lucrurile să meargă bine în ţară, înainte de a ne gândi la altceva, dacă într-adevăr iubim locurile în care ne-am născut, dacă vrem ca lucrurile să meargă mai bine”, a spus Cioloș. (Carmen Vintilă)