Rezultate alegeri parlamentare 2016. Cum vor CANDIDAŢII INDEPENDENŢI să CUCEREASCĂ Parlamentul | GALERIE FOTO

Rezultate alegeri parlamentare 2016. Cum vor CANDIDAŢII INDEPENDENŢI să CUCEREASCĂ Parlamentul | GALERIE FOTO

Evenimentul zilei vă prezintă câteva dintre poveştile candidaţilor care au ales să se implice în politică fără sprijinul unui partid. De la antreprenori la activişti ONG, candidaţii independenţi consideră că pot schimba lucrurile în politica autohtonă.

Vişinel Balan candidează pentru un mandat de parlamentar în Bucureşti. Ceea ce l-a făcut să se înscrie în cursa electorală este dorinţa ca "copiii din centre să aibă o voce”, deoarece a fost abandonat la numai două luni într-un centru de plasament. În această campanie a strâns 7.500 de lei din donaţii, iar el a mărturisit: „Vă daţi seama, i-am cheltuit imediat”. S-a promovat cu ajutorul flyerelor, a afişelor, social media, iar toate acestea au avut costuri mari. „Mai am de plătit, în total, vreo 5000 de lei”, a adăugat Vişinel. Promovarea pe teren, discuţiile cu oamenii s-au lăsat atât cu rezultate pozitive, cât şi cu dezamăgiri: „pot face o grafică cu frustrările oamenilor de la un sector la altul. Sectorul 1 este cel mai deschis, stă cel mai bine la nivel de aşteptări, oamenii sunt deschişi să cunoască, indiferent de frustrări”, însă nu peste tot a avut parte de bunăvoinţa oamenilor, „în sectorul 6 am avut surpriza să dau peste un limbaj diferit, jigniri peste măsură”. Vişinel nu s-a lăsat descurajat, chiar dacă, a afirmat el, „am avut şi vreo trei hemoragii pe bază de stres, oboseala m-a cuprins”. El este încrezător în şansele sale şi consideră că va scoate un scor bun în Sectorul 1, „dacă oamenii chiar se ţin de treabă şi îşi respectă cuvântul şi chiar vor vota pe bune, eu zic că sunt şanse foarte mari.”  

Andrei Carabelea candidează independent pentru Camera Deputaţilor în judeţul Neamţ. Acesta este de părere că „pragul de 5% este unul profund nedemocratic, este greu de atins acest prag, mai ales pentru un partid nou înfiinţat, fără resurse, fără acele maşinării de vot de care beneficiază partidele mari”. Contribuţiile de campanie le-a strâns din fonduri proprii şi din donaţii şi astfel a reuşit să acumuleze 10.300 de lei, bani pe care, declară el „i-am folosit cu maximă rigurozitate”. „Am ales promovarea în special în ultima săptămână de campanie, presă online, publicitate pe Facebook şi o emisiune TV”. Deşi a întreprins numeroase activităţi de voluntariat, Andrei afirmă că „voluntariatul nu e cel mai bun şi mai eficient mijloc de promovare în România, este eficient să faci alt gen de lucruri pentru a ieşi în evidenţă”. Din discuţiile avute cu oamenii întâlniţi prin târguri şi pe stradă, el a constatat că „oamenii chiar sunt dezgustaţi de politică, nu mai au încredere deloc atunci când li se vorbeşe despre alegeri, despre a ieşi la vot, nu mai au încredere în politicieni pur şi simplu, subiectul democraţie fiind unul tabu”. De asemenea, Carabelea subliniază că „această luptă este pentru cetăţeni”. În privinţa unei posibile victorii, Andrei Carabelea susţine că este rezervat, dar şi încrezător „că fiecare zi petrecută cu cetăţenii îmi sporeşte şi mie şansele de a ieşi senator.” 

George Manciu a ales să candideze independent pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti, deoarece nu crede „absolut deloc în partide”. În campanie a adunat 20.000 de lei, „i-am împrumutat de la fratele meu, nu am primit donaţii absolut nimic, nu cred în donaţii, astea sunt doar poveşti, pentru că am încercat să vorbesc cu foarte multă lume, foarte mulţi prieteni, foarte multe rude, absolut nimeni nu donează absolut niciun ban”. Oamenii i s-au părut receptivi, abia după ce le spunea că nu face parte dintr-un partid politic. „Primul lucru pe care mi-l spuneau fiecare când mergeam să dau orice material, mă înjurau că nu mai suportă partidele”.  Manciu este „optimist 100%” în ceea ce priveşte şansele sale de a intra în Parlament. „Sunt convins că o să intre mai mulţi independenţi, nu numai din Bucureşti, ci şi din ţară”, afirmă el.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Marius Fenichiu şi-a dat demisia din PNL, iar acum candidează independent pentru un mandat de parlamentar în judeţul Prahova. Demisia şi-a justificat-o prin faptul că „mi s-au cerut bani, motiv pentru care am făcut şi un denunţ la DNA şi nu am vrut să mai merg la alt partid, pentru că am avut oferte de la alte partide, dar nu am vrut să se spună că am făcut traseism politic, s-ar fi interpretat că am plecat de la un partid la altul doar ca să obţin un avantaj”. Nu a încercat să strângă fonduri de campanie, iar din această cauză a fost neglijat de presa locală. „Am primit o singură donaţie, de 4.000 de lei, de la un prieten care a fost şeful meu de campanie la locale”, declară Fenichiu. Totodată, el este de părere că oamenii sunt sceptici, însă crede că „un independent poate face mai multe decât un parlamentar aparţinător unui partid”. „Dacă nu aş fi crezut că am şanse, nu aş fi intrat în competiţie, sunt convins că am şanse, acum cât de mari sunt, rămâne de văzut”, a adăugat el. 

Theodor Paleologu a fost dat afară din PNL, însă acest lucru nu i-a afectat candidatura din postura de independent. „Mi-au făcut un bine, mi-au făcut un mare bine, pentru că lumea e mult mai favorabilă unui candidat independent”, susţine Paleologu, care candidează pentru un mandat de parlamentar în Bucureşti. Acesta declară că a reuşit să strângă aproximativ 9.700 de lei în campanie. „Nu am niciun dubiu că vor veni voturile de dreapta, voturile liberale, voturile conservatoare”, comentează Paleologu cu privire la reuşita lui. În ceea ce priveşte reacţiile oamenilor, el susţine că s-a confruntat „cu foarte puţine refuzuri, nici în 2012, când am candidat, nu m-am confruntat cu ostilitate faţă de persoana mea, ci faţă de partidul din care făceam parte”.

Gheorghe Dinu candidează pentru Camera Deputaţilor în judeţul Constanţa. A decis să candideze independent, deoarece „doctrinele partidelor sunt de pe la 1800 toamna şi nu mai corespund relaţiilor sociale, aşteptărilor oamenilor în secolul 21”. Dinu susţine că este “adeptul doctrinei a treia cale, care este o îmbinare între social-democraţie şi neo-liberalism”. În legătură cu fondurile de campanile, el accentuează că nu s-a bazat pe donaţii, “mă bazez doar pe mine în ceea ce fac”. Dinu opinează că se pricepe la campanii, deoarece ştie să discute cu oamenii, iar să îi asculte este “floare la ureche”. A avut timp şi resurse pentru promovare: “nu numai că am ajuns la toţi oamenii la care mi-am propus să ajung, eu am fost de două-trei ori în toate localităţile din judeţ, am ajuns în absolute toate localităţile”, completează el. “Şansele sunt maxime, mai mult, eu chiar am şanse la Constanţa, pentru că la prezidenţiale am fost votat de mii de constănţeni”, mai susţine Gheorghe Dinu. 

Veronica Zamfir a intrat în cursa electorală ca independent, în judeţul Ilfov. A ales să candideze, deoarece este “o fire independentă” şi face ceea ce îi “dictează conştiinţa”. Nu a apelat la donaţii pentru a acumula fonduri, ci la resursele proprii. În campanie a întâlnit oameni deschişi, însă “depinde ce decid în momentul votului”, specifică Veronica Zamfir. Totodată, s-a confruntat şi cu situaţii neplăcute, precum “afişe rupte şi agresiuni verbale împotriva echipei”. Recent, o scenă alarmantă a avut loc când, unor tineri din echipa candidatei, le-au fost furate 1000 de flyere. “Dintr-o maşină cu numere de Bulgaria a coborât cineva mai solid, de etnie rromă, încă doi mai slăbuţi şi i-au luat rucsacul, i-au cerut flyerele”, declară Zamfir. Lucrurile nu s-au oprit aici, deoarece tinerii au fost ameninţaţi “că li se rup picioarele, totul a fost premeditat, cineva le-a spus care sunt tinerii”. Aceste fapte nu o descurajează, “este destul de multă lume care are încredere în mine şi în schimbare”, mărturiseşte ea. În privinţa şanselor pe care le are, aceasta consideră că nu are şanse mari, “dar nici mici”. 

Ion Gabriel Linţă a preferat să candideze independent la aceste alegeri, deoarece nu s-a regăsit în partidele politice. Fondurile pentru campania electorală i-a avut din resurele proprii, fără să recurgă la donaţii. „Am fost plăcut surprins să constat că foarte mulţi tineri au reacţionat pozitiv la dorinţa mea de a intra în Parlament şi de a-i reprezenta acolo”, subliniază Linţă, care deţine una dintre cele mai vechi şcoli de şoferi din Bucureşti. De asemenea, el afirmă că oamenii „s-au săturat să voteze o listă, vor ceva nou, s-au săturat să pună ştampila pe o siglă şi pe un dreptunghi”. El preconizează că are şanse depline de reuşită.

Ion Mircea are o agenţie de turism în judeţul Buzău, iar acesta a fost modul prin care a aflat că, dacă ar candida, oamenii l-ar alege. Astfel, a decis să intre independent în cursa pentru Camera Deputaţilor. Cheltuielile de campanie le estimează la 20.000 de lei, iar banii, confirmă el, „sunt fonduri proprii”. O parte din bani i-a cheltuit pe 40.000 de flyere, dar s-a promovat şi pe Facebook unde, adaugă Mircea, „e un alt tip de campanie”. Nu a întâlnit refuzuri din partea celor cu care a discutat, însă a cunoscut „foarte mulţi care nici nu ştiu că sunt alegeri duminică şi nu ştiu pentru ce se votează”, afirmă el. Este dezamăgit că legea nu îi permite să lipească afişe şi la supermarketuri: „Nu ne-au dat voie să punem pe la magazine afişe care, cât de cât, se vedeau, adică nu mai ştie nimeni cine candidează, foarte, foarte rău. Parcă nici nu se vrea să se ştie de aceste alegeri”. Pe de altă parte, Ion Mircea accentuează faptul că oamenii sunt dezinteresaţi „şi nici nu fac vreun efort ca să fie informaţi”. Crede în şansele sale de a accede în Parlament şi declară că „nu am nimic de pierdut, eu am meseria mea, am afacerea mea, nu e nimic, nu îmi ia nimeni scaunul, nu sunt la partid, să mă tragă de urechi”, completează el.