Editura Evenimentul si Capital

REVOLUȚIONARII NU SE LASĂ. Clasarea faptelor din Decembrie '89 încalcă legislația internă și internațională

În timpul evenimentelor din decembrie 1989, au fost mai multe victime după fuga soților Ceaușescu FOTO: EVZ
Autor: | | 8 Comentarii | 2732 Vizualizari

Cazul închiderii Dosarului Revoluției a fost transmis către Comitetul de Miniștri al CE. Curtea Europeană „nu acceptă o anchetă care se termină prin efectul prescripției”

Clasarea Dosarului Revoluției reprezintă o palmă pe obrazul Justiției Române, sunt de părere foști magistrați, revoluționari și reprezentanți ai societății civile. Referitor la această decizie a Parchetului General, Teodor Mărieș a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că a transmis – în numele asociației pe care o conduce: „21 Decembrie 1989” – o înștiințare către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei – organul decizional al Consiliului. „Urmează ca, în cel mai scurt timp posibil, să atacăm decizia de clasare dată de Parchetul General”, a adăugat Mărieș.

Așa cum ne-au relatat, atât Teodor Mărieș, cât și generalul Dan Voinea – cel care a instrumentat, o perioadă de timp, Dosarul Revoluției - , clasarea faptelor săvârșite în timpul evenimentelor din decembrie 1989, soldate cu 1.142 de morți, nu numai că încalcă legile în vigoare din România, dar sfidează și hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Spre exemplu, pe 21 mai 2011, în cauza „Asociaţia 21 Decembrie și alţii v. România”, CEDO a subliniat „importanţa dreptului victimelor şi a celor în drept de a cunoaşte adevărul cu privire la circumstanţele evenimentelor ce implică încălcarea masivă a drepturilor fundamentale, cum este dreptul la viaţă, ce implică dreptul la o anchetă judiciară efectivă şi eventualul drept la reparaţie”. Apoi, judecătorii Curții Europene au subliniat un aspect foarte important: „În cazul utilizării masive a forței letale împotriva populației civile în timpul manifestațiilor antiguvernamentale precedând tranziția de la un regim comunist la un regim democrat, cum este cazul de față, Curtea nu poate accepta ca o anchetă să fie efectivă în cazul în care se termină prin efectul prescripției răspunderii penale, în vreme ce înseși autoritățile au rămas inactive”.


FOTO: Teodor Mărieș, cerând Parlamentului să ia măsuri atunci când dosarul a fost mutat de la procurorii militari, la cei civiliCurtea Europeană: „Amnistia este incompatibilă cu actele de tortură”

De altfel, subliniază CEDO, „Curtea a arătat, deja, că amnistia este, în general, incompatibilă cu obligaţia statelor de a ancheta actele de tortură şi de a lupta împotriva nepedepsirii crimelor internaţionale. La fel şi în ceea ce priveşte graţierea”. În dosarul în care Parchetul General a dat soluţia de clasare „s-au făcut cercetări” în cazul a 709 persoane decedate. Celelalte cauze au fost „rezolvate” anterior, prin alte dosare, închise sau finalizate cu condamnări ce n-au mai fost niciodată executate.

Prin Ordonanţa din 14 octombrie 2015, Parchetul General a dispus „clasarea cauzei sub aspectul infracţiunii de omor, tentativă de omor şi instigare la infracţiunea de omor, reţinându-se, după caz, împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale sau existenţa autorităţii de lucru judecat, dar şi faptul că decesul nu s-a datorat unei fapte prevăzute de legea penală sau că fapta nu există”. .

Prescripția nu înlătură răspunderea penală

Soluția de clasare a Dosarului Revoluției de către procurorii Secției Militare din cadrul Parchetului General - condusă de generalul magistrat Ion Vasilache (foto) - contravine prevederilor art.121 din Codul Penal -„prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazul infracțiunilor contra păcii și omenirii, indiferent de data la care au fost comise, dar nici în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 174–176 – omorul – și al infracțiunilor intenționate urmate de moartea victimei”. Din acest motiv, Teodor Mărieș dar și Alina Mungiu Pippidi susțin că trebuie anchetați toți cei care se fac vinovați de închiderea acestui dosar.


ULTIMA ORA. Cu cine STA IN CELULA Radu Mazare!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI