REVOLUȚIE tehnologică. Japonia înlocuiește OAMENII cu ROBOȚI în industria geriatrică

În Japonia, bătrânii trebuie să se obișnuiască să fie îngrijiți de roboți. Ideea nu vine dintr-un moft al societății nipone, ci dintr-o nevoie foarte reală. Industria îngrijitorilor cetățenilor seniori este în declin. Analiștii se tem de un deficit de 370.000 de specialiști în domeniu până în 2025.

Guvernul din Japonia încearcă să creeze o mai mare acceptare a tehnologiei pentru a putea completa lipsurile forței de muncă din domeniul îngrijirii persoanelor în vârstă, potrivit The Guardian.

 

Dezvoltatorii tehnologici și-au concentrat eforturile pe crearea unor roboți simpli care să-i ajute pe cetățenii mai fragili să se ridice din pat și să ajungă la scaunul cu rotile sau să poată intra în cadă. totuși, ambițiile oficialilor japonezi se întind mai mult de atât. Guvernul de la Tokyo și-a revizuit prioritățile tehnologice pentru a include și mașinării care pot să prevadă când seniorii ar avea nevoie să folosească toaleta.

 

Scopul este acela de a ușura treaba îngrijitorilor umani din centrele pentru bătrâni și de a crește autonomia pe care persoanele în vârstă care locuiesc încă acasă o au.

 

„Robotica nu poate rezolva toate aceste probleme; totuși, robotica va fi capabilă să contribuie activ la (rezolvarea unora dintre aceste - n.r.) dificultăți. Din partea celor care primesc asistență, sigur că la început va exista o rezistență psihologică”, spune dr. Hirohisa Hirukawa, specialist în inovarea robotică, citat de Guardian.

 

Deocamdată, în Japonia, acest tip de roboți au ajuns doar în 8% dintre casele de îngrijire, din cauza costurilor ridicate și din cauza unei mentalități care consideră că doar oamenii ar trebui să se ocupe de această activitate.