Revoluție în China: Câinii trec de la categoria „Șeptel” la „Animale de companie”

Revoluție în China: Câinii trec de la categoria „Șeptel” la „Animale de companie”

China a elaborat un set de directive pentru a-i scoate pe cei mai buni prieteni ai omului din farfuriile cetățenilor săi. Humane Society salută măsura ca pe una „revoluționară”.

Deși carnea de câine rămâne o delicatesă în multe regiuni ale Chinei, Ministerul Agriculturii a emis un comunicat potrivit căruia câinii nu mai trebuie considerați „șeptel”, scrie Reuters.

Această denumire desemnează animalele care pot fi crescute pentru carne, lapte, blănuri, fibre și medicamente sau pentru a răspunde necesităților sportive ale militarilor.

„În ceea ce privește câinii, odată cu progresul civilizației umane și a grijii publicului pentru protecția animalelor, câinii au fost «specializați» să devină animale de companie, și, pe plan internațional, nu mai sunt considerați șeptel, astfel că ei nu vor mai fi reglementați ca șeptel nici în China”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință cred că la originea epidemiei de coronavirus din China s-au aflat liliecii cu potcoavă, comercializați pentru consum în piața din Wuhan alături de câini, pisici și alte animale.

După apariția epidemiei, China a interzis creșterea, comercializarea și consumul animalelor sălbatice și a revocat toate licențele existente.

Însă, la redeschiderea pieței din Wuhan, acum câteva zile, comerțul cu lilieci, precum și cu cel de câini și pisici continua.

Setul de norme dat publicității miercuri de Ministerul Agriculturii enumeră 18 specii tradiționale la categoria șeptel, printre care vite, porci, pui sau cămile.

La acestea se adaugă 13 specii de animale sălbatice a căror comercializare rămâne legală, printre care alpaca, reni, fazani, struți sau vulpi.

Consumul de carne de câine a devenit din ce în ce mai nepopular în China – spune Reuters – iar primul oraș care l-a interzis a fost Shenzen.

Totuși, Humane Society International, un grup care militează pentru ocrotirea animalelor, a estimat că în jur de 10 milioane de câini sunt uciși încă în China pentru carne, inclusiv animale de companie furate.

În orașul Yulin din regiunea Guangxi este organizat anual în iunie un „festival al cărnii de câine” (foto).

„Acest proiect ar putea reprezenta un moment revoluționar pentru protecția animalelor în China”, a declarat Wendy Higgins, o purtătoare de cuvânt a grupului.